Izvor: Blic, Tanjug, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradalo više od 200 imigranata

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je juče da strahuje da se u potonuću dva broda kod libijske obale udavilo više od 300 ilegalnih imigranata iz Severne Afrike.

Nakon što je vrlo jak vetar prevrnuo brodove, voda je na obalu izbacila nekoliko tela. Libijski zvaničnici su prvo potvrdili da su nađena tela 21 osobe, dok je oko 20 osoba spaseno. Među poginulima je i žena koja je na grudima još uvek stezala dete.

Prema najnovijim informacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << libijske vlasti pronašle su tela 100 imigranata. Kako je preneo Rojters, 77 tela izbacilo je more na plažu zapadno od Tripolija kasno sinoć, dok je još 23 utopljenika pronađeno u periodu između nedelje uveče i utorka.

Što se tiče preostala dva broda, od četiri kojima su imigranti putovali, kako se pretpostavlja do Italije, libijski zvaničnici su izjavili da imaju informaciju da je jedan došao do Italije, a da je drugi primećen u blizini Malte.

Na osnovu izveštaja da je u dva protekla dana iz Libije krenulo više brodića sa imigrantima, smatra se da bi broj poginulih mogao ići čak i do 500. Prema podacima IOM, samo u 2008. iz Severne Afrike je na italijansko ostrvo Lampeduza prešlo najmanje 33.000 ljudi. Zbog toga Italija namerava da od maja počne zajedničke patrole sa Libijom, sa ciljem da se veliki priliv ilegalnih imigranata zaustavi.

Još uvek postoje izgledi da još nastradalih bude spaseno, ali broj žrtava će svakako biti veliki, jer je olujni vetar po svoj prilici potopio najmanje dva pretovarena brodića. Italijanski tanker u blizini libijske obale spasao je 350 ilegalnih imigranata sa trećeg brodića, koji je takođe zapao u nevolju. Među poginulima se nalaze Egipćani, Tunižani i Palestinci, a egipatsko ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da je među poginulima 10 egipatskih državljana.

Tokom proteklih meseci na stotine imigranata je izgubilo život u pokušaju da iz Severne Afrike pređe u Evropu preko Sredozemnog mora, kao i u pokušaju da iz Somalije pređe u Jemen preko Adenskog zaliva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.