Izvor: Blic, 03.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradalo više od 140 šiita

Stradalo više od 140 šiita

BAGDAD (Beta) - Najmanje 140 osoba poginulo je u jučerašnjim napadima na šiitska svetilišta u Bagdadu i Kerbali. U eksplozijama u Kerbali poginula je 31 osoba, dok je 100 ranjeno. Zvaničnici iz tri bolnice rekli su da je u eksplozijama poginulo 50 osoba. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ahmed Kadum Ibrahim rekao je Si-En-Enu da je u Bagdadu poginulo 56 osoba, dok je 230 ranjeno. Eksplozije su izazvale četiri granate postavljene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nepoznatoj lokaciji.

Eksplozije u oba grada dogodile su se gotovo istovremeno, u vreme dok se na desetine hiljada šiita okupljalo za Ašuru - najsvetiji dan u šiitskom verskom kalendaru.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad, a očevici tvrde da je reč o bombašima samoubicama. Eksplozije će još više pogoršati sukob šiita, koji čine gotovo 60 odsto populacije Iraka, i sunita, koji su dominirali Irakom pre zbacivanja Sadama Huseina.

Procenjuje se da se više od dva miliona šiita iz Iraka, Irana, Pakistana i drugih mesta nalazilo u Kerbali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.