Štefan File novi komesar EU za proširenje

Izvor: S media, 27.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štefan File novi komesar EU za proširenje

Predsednik Evropske komsije Žoze Manuel Barozo obelodanio je danas listu novih evropskih komesara i za resor proširenja, umesto Finca Olija Ren, bice zadužen Ceh Štefan File.

Ren će biti novi evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja.

Novi saziv Evropske komisije, koji predvodi Barozo, neće zvanično preuzeti funkcije dok ne budu potvrđena njihova imenovanja u Evropskom parlamentu u januaru iduće godine.

Štefan File, novoimenovani komesar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za proširenje pri EK ocenio večeras da je proces proširenja EU jedan od najvećih uspeha EU, a nastavak tog procesa, jedan od najtežih zadataka pred kojima Unija danas stoji.

"Zato sam spreman da saradjujem, ne samo sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, već i sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, čija je uloga za ovaj portfelj ključna", dodao je u saopštenju File, češki diplomata.

File je istakao da Češka Republika koja je pristupila EU 2004. godine, ima iskustvo u tom procesu, kao i da je tokom šestomesečnog predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine stekla poštovanje u zemljama koje pokušavaju da sprovedu evropske integracije.

Hrvatska i Turska su zemlje kandidati sa kojima EU pregovara o pristupanju najvećoj i najuspešnijoj regionalnoj integraciji u svetu.

Makedonija je je kandidat, no njoj tek treba da bude odredjen datum početka pregovora sa Briselom.

EU treba da se izjasni i o zahtevima za kandidaturu Crne Gore i Albanije

Očekuje se da zahteve za takav status uskoro podnese Srbija i, eventualno, Bosna i Hercegovina.

Sve te zemlje Zapadnog Balkana su okončale, ili su još u procesu Stabilizacije i pridruživanja EU.

File je takodje naveo da je veoma pozitivno što će u njegovoj nadležnosti biti i politika prema sa zemljama-susedima EU, čiji je glavni cilj proširenje zone stabilnosti.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.