Stagniraju berzanski indeksi u Evropi i SAD

Izvor: Blic, 03.Mar.2016, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stagniraju berzanski indeksi u Evropi i SAD

Akcije na evropskim i američkim berzama su danas stagnirale, ne uspevajući da se zadrže na kursu jučerašnjeg oporavka uzrokovanog najavom novih podsticajnih mera u Kini.

Skroman rast evropskih berzi u ranim jutarnjim časovima je tokom dana uglavnom ispario, pa je tako londonski indeks FTSE 100 popodne oslabio za 0,37 odsto, na 6.130,07 poena, pariski KAK 40 za 0,22 odsto, na 4.397,26 poena, dok je jedino frankfurtski DAX ojačao za 0,14 odsto, na 9.731,02 poena, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Frans pres.

Akcije na Volstritu su, takođe, skliznule, uoči objavljivanja izveštaja o zalihama nafte u SAD. Pola sata od otvaranja berze, industrijski indeks Dau DŽons je pao za 0,36 odsto, širi S&P za 0,28 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,20 odsto.

Na valutnim berzama, evro je oslabio na 1,0842 dolara sa jučerašnjih 1,0867 dolara, dok je dolar ojačao na 114,11 jena sa 113,94 jena.

U Aziji, berzanski indeksi su uglavnom evidentirali rast vrednosti, pa je tako tokijski indeks porastao za 4,1 odsto, honkonški za 3,1 odsto, a šangajski za 4,3 odsto, uprkos vesti da je američka kreditna agencija Mudis snizila izglede kineskih državnih obveznica sa "stabilnog" na "negativan" status, navodi Frans pres.

Na ovonedeljni oporavak akcija na svetskim berzama je uticala odluka centralne banke Kine da smanji stopu obaveznih rezervi za banke, u cilju ohrabrivanja kreditiranja i stimulisanja privredne aktivnosti u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, koja je ključni pokretač rasta globalne ekonomije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.