Srpski jutjuberi: posle KLIKBEJTA – DRAMA!

Izvor: Deutsche Welle, 01.Okt.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski jutjuberi: posle KLIKBEJTA – DRAMA!

Može li repovanje o medijskoj etici postati viralno? Da – DRAMA dokazuje da može. Pesma sa kojom osmoro srpskih JuTjubera žele da upute signal protiv govora mržnje i agresivnosti na društvenim mrežama osvaja hit-liste.

Krizna sednica: poslednji spot je doneo samo dva miliona klikova – to nije dovoljno! Šta učiniti? „Smarati ljude u pešačkoj zoni“, predlaže jedan. „Obući skupe stvari“, predlaže drugi. Zaverenička grupa naposletku donosi plan ne obazirući >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << se na gubitke. Glavno je da će njihov novi spot biti hit!

Tako počinje novi klip DRAMA jutjuberske grupe Klikbejt u kojem oni pokazuju kakve je apsurdne razmere dobila jurnjava za klikovima. I kako se pri tome često zaboravlja na osećaj za odgovornost. Jer, nekim jutjuberima popularnost donose i stvari kao što su izbijanje jela iz ruku prolaznika, šepurenje statusnim simbolima ili sejanje semena razdora među sledbenike.

Previše „drama“

„Cilj projekta je da nateramo mlade malo da razmišljaju, da pokažemo neke loše stvari koje loše utiču na naše pratioce“; kaže Ćofi iz jutjuberskog dueta Najbolji ortaci. Tako se, na primer, izazivaju – delom inscenirani - sukobi sa drugim jutjuberima, koji podstiču agresivne reakcije fanova.

„U suštini, skontali smo da previše ima ’drame’, previše negativnosti na JuTjubu koje jos nismo spomenuli u prvom delu, pa smo zato o tome pričali u drugom“, kaže Duksa.

Dušan „Duxa“ Vuković: Previše je „Drame“ na Jutjubu

Ova grupa JuTjubera je svoj prvi spot KLIKBEJT predstavila javnosti na BalkanTjubFestu u Sarajevu. Rep-pesma je u najkraćem vremenu postala hit i dospela na treće mesto srpske JuTjub-hit-liste.

Osmoro influensera je sa DRAMOM sada izašlo na BalkanTjubFest u Beogradu – isto tako sa velikim uspehom: za manje od dva dana, imali su više od 350.000 pregleda.

Rad na jačanju svesti

Njima nije toliko stalo do raskrinkavanja pojedinih kolega na društvenim mrežama, već im je važna društvena odgovornost. „Ovim spotom želimo postići edukaciju mladih na svim nivoima, da podignemo svest o agresiji, o tome da ne kopiraju druge ljude nego da budu svoji, da rade svoje stvari.“

Nastup na BalkanTjubFest u Beogradu

Produkciju klipova je potpomogla Akademija DW u okviru svog projekta „Mladi mediji“. Radi se i na pratećim materijalima uz oba filma kako bi njima mogli da se koriste i nastavnici u školama kao i vanškolskim obrazovnim ustanovama.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.