Šri Lanka: Tone brod prepun otrovnih hemikalija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2021, 11:20

Šri Lanka: Tone brod prepun otrovnih hemikalija

Teretni brod koji je prenosio tone hemikalija tone kod zapadne obale Šri Lanke, što je jedna od najgorih pomorskih ekoloških katastrofa ove azijske zemlje ikad.

Singapurski brod MV X-Preš Pearl, koji je nosio 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale hemikalije i kozmetiku, usidrio se u blizini zapadne obale kada je požar izbio 20. maja, preneo je danas Rojters.

Vlasti su se borile protiv vatrene stihije od tada, kada su zapaljivi kontejneri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa hemikalijama pali i zapalili brod, saopštila je mornarica Šri Lanke prošlog meseca.

Na tone plastičnih peleta je došlo do obala i mora bogatog ribom, izazvavši jednu od najgorih ekoloških katastrofa u nekoliko prethodnih decenija, smatraju eksperti.

"Spasilačka kompanija koja radi sa brodom X-Preš Pearl je rekla da brod tone na trenutnoj poziciji", rekao je ministar za ribolov Kančana Vijesekera putem Tvitera.

Vlada je zabranila pecanje duž obale dugačke 80 kilometara, što je ugrozilo oko 5.600 ribarskih brodova, dok je na stotine vojnika raspoređeno na plaže da čiste otpad.

Spasioci vuku brod ka dubljim vodama, dodao je Vijesekara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najgora azijska pomorska katastrofa ikad: Tone brod prepun otrovnih hemikalija FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 02.Jun.2021

Kolombo -- Teretni brod sa tonama hemikalija tone kod zapadne obale Šri Lanke i to je jedna od najgorih pomorskih ekoloških katastrofa ove azijske zemlje svih vremena...Singapurski brod MV Eks-pres perl, koji nosi 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale hemikalije i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.