Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije opasna za Hrvatsku

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb – Početkom ove godine hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je privremena uputstva svim svojim diplomatskim i konzularnim predstavništvima u inostranstvu o novom, strožem postupanju u odobravanju viza za građane zemalja koje su označene kao "opasne za Republiku Hrvatsku". Na tom tajnom spisku, koji je "provalio" zagrebački "Jutarnji list", nalaze se 64 zemlje, ali među njima nisu susedne Srbija, BiH i Crna Gora, odakle, prema proceni hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadležnih službi, ne preti nikakav rizik. Hrvatska je pred Novu godinu produžila i na celu ovu godinu svoju odluku o suspenziji viza za putovanje državljana Srbije.

U kategoriju "opasnih zemalja", s obzirom na migracioni ili bezbednosni rizik, svrstane su sve arapske i većina muslimanskih zemalja, neke afričke zemlje, te Indija i Kina. Kao potencijalno opasne osobe prema kojima će se primenjivati stroži vizni režim, prema ovom uputstvu, smatraju se i svi nosioci putnih isprava za izbeglice, osobe bez državljanstva kao i isprava izdatih od privremene uprave na Kosovu i Metohiji UN.

Popis opasnih zemalja po Hrvatsku, međutim, nije domišljatost njenih nadležnih službi i organa, već je taj spisak, kako se navodi, usklađen s takvom listom Evropske unije. Bivši hrvatski ministar za evropske integracije i nesuđeni SDP-ov kandidat za novog ministra inostranih poslova Neven Mimica objašnjava povodom toga da "Hrvatska nema puno manevarskog prostora u donošenju bezbednosnih i drugih procena o tome iz koje joj zemlje preti migracioni i bezbednosni rizik, a iz koje ne".

"Preuzeli smo evropski popis zemalja. Izuzetak od tog pravila su za sada susedne zemlje poput Srbije, Crne Gore ili BiH s kojima imamo puno liberalniji režim od onoga koji za te zemlje vredi u EU. No, kada postanemo članicom i to će se verovatno promeniti", kaže Mimica.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.