Sprečen napad pirata na nemački brod

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen napad pirata na nemački brod

Nemačka mornarica sprečila je napad pirata na nemački turistički brod za krstarenje u Omanskom zalivu, saopštila je operativna komanda u Potsdamu, kod Berlina.

Portparol nemačke operativne komande je u noći između četvrtka i petka potvrdio da je sprečen pokušaj napada na turistički brod, o čemu je prethodno izvestio list "Špigel" u svom internet izdanju.

"Špigel" je objavio da se fregata "Meklemburg-Forpomern" prošlog petka, pošto je sprečila dva glisera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se približe brodu "MS Astor", postavila između broda i napadača.

"Pošto su gliseri nastavili velikom brzinom da se kreću ka 'Meklemburg-Forpomernu', fregata je u znak upozorenja pucala iz mitraljeza", navodi se u izveštaju nemačkog Ministarstva odbrane Bundestagu, donjem domu parlamenta, preneo je "Špigel".

Brod "MS Astor", koji može da primi 600 putnika, putovao je iz egipatskog letovališta Šarm el Šeik u Dubai.

Evropska unija će 8. decembra pokrenuti pomorsku operaciju "Eunavfor Atalanta" protiv pirata u vodama Somalije.

U toj operaciji, pod mandatom UN, učestvovaće sedam brodova, uz podršku aviona koji će patrolirati.

Očekuje se da Nemačka objavi 10. decembra odluku o učešću u toj operaciji u Adenskom zalivu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.