Sprečen atentat Mosada na nuklernog stručnjaka

Izvor: RTS, 04.Jan.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen atentat Mosada na nuklernog stručnjaka

Iranska revolucionarna garda sprečila je atentat Mosada na jednog nuklearnog naučnika. Tokom proteklih nekoliko godina Mosad ubio pet istaknutih iranskih stručnjaka za nuklearnu energiju, piše list "Harec". Čitaj mi!

Svet 1 Sprečen atentat Mosada na nuklernog stručnjaka

2 Brodolom kod Škotske, za posadom se traga

3 Izrael, uhapšena grupa povezana s džihadistima

4 Kameron: Referendum o članstvu u EU što pre

5 Berlin: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grčka će ispuniti svoje obaveze

"Tokom protekle dve godine 'cionistički neprijatelj' je pokušavao da ubije iranskog nuklearnog naučnika, ali su snage Revolucionarne garde na vreme to sprečile", tvrdi zamenik glavnog oficira za vezu u vazduhoplovnim jedinicama garde, pukovnik Jakub Bakeri, javlja agencija Fars, a prenosi list Harec.

Suština priče seže u jun 2012. kada je Iran objavio da je uhapsio "sve elemente" koji su umešani u ubistvo pet nuklearnih naučnika u protekle dve godine.

Tada je rečeno da je iranska obaveštajna služba locirala baze Mosada u "na teritorijama iranskih zapadnih komšija", koji je obučio i pomogao u izvršenju atentata.

Tel Aviv nikada nije komentarisao ove tvrdnje, ali najveći zapadni mediji, citirali su nezvanične izjave izraelskih obaveštajnih krugova koji su ubistva pripisali Mosadu. Prošlog marta, Si-Bi-Es je preneo da Obamina administracija pritiska Izrael da prestane sa takvom praksom.

Dopisnik Si-Bi-Esa Dan Raviv kaže da je Mosad već nekoliko godina sprovodi kampanju atentata najvažnijih iranskih stručanjaka za nukelarnu energiju. Cilj je da se uspori napredak iranskog nuklearnog programa, za koji Izrael smatra da je usmeren ka stvaranju nuklearnog oružja kao i da odvrati mlade stručnjake da se pridruže njegovom razvoju, dodaje Raviv.

Raviv navodi da je pet naučnika ubijeno automobilima-bombama. "Upadljivo je da ubice nisu nikada uhvaćene, jer im je Mosad očigledno obezbedio sigurne kuće u Iranu. Ipak nekoliko iranskih saučesnika je uhapšeno i kasnije pogubljeno", tvrdi Raviv.

Pod pritiskom SAD, kao navodi Si-Bi-Es, premijer Benjamin Netanjahu je naredio da se obustave planovi za nove atentate, jer navodno nije hteo da rizikuje da agenti budu "uhvaćeni i pogubljeni".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.