Sprečavanje aneksije Zapadne obale je prioritet

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 10:33

"Sprečavanje aneksije Zapadne obale je prioritet"

Nemačka, Jordan i Palestinska uprava su u saopštenju ocenili da je sprečavanje izraelske aneksije delova okupirane Zapadne obale od izuzetne važnosti

Zajedničko saopštenje je izdato u sredu uveče posle razgovora nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, palestinskog premijera Muhameda Štajeha i šefa jordanske diplomatije Ajmana Safadija održanog putem video konferencije na kraju Masove posete Jordanu.

"Nemački ministar spoljnih poslova je potvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će aneksija prekršiti međunarodno pravo i da je sada prioritet da se ona spreči", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su zvaničnici potvrdili da je potrebno da budući pregovori za postizanje sporazuma o konačnom statusu budu zasnovani na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijma UN.

Oni su takođe istakli čvrstu posvećenost rešenju sukoba po modelu dve države i diskutovali o dovođenju Izraelaca i Palestinca za pregovarački sto.

Mas i Safadi su najavili da će ponuditi pomoć u pregovaračkom procesu.

Nemački ministar je prethodno diskustovao o aneksiji i mogućim posledicima u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem i ministrom odbrane Benijem Gancom, navode izraelski mediji.

Mas je sa palestinskim premijerom uspostavio kontakt tokom video konferencije jer ga je Izrael zbog propisa o karantinu, uvedenih usred pandemije korona virusa, sprečio da poseti Zapadnu obalu. Šef nemačke diplomatije je ranije u sredu upozorio Netanjahua da bi se mogle uvesti sankcije protiv Izraela i zvanično priznati palestinska država ako Izrael ostvari nameru da počne aneksiju Zapadne obale 1. jula, navodi list Harec.

Na sastanku sa izraelskim zvaničnicima Mas je rekao da Nemačka ne želi osvetu već da druge zemlje vrše pritisak na EU da ide u tom pravcu.

Mas je naglasio da jednostrana aneksija krši međunarodno pravo i odluke UN i da je teško da Nemačka podrži taj potez. On je to rekao u vreme kada je parlament Belgije počeo da poziva vladu u poslednjim nedeljama da prizna palestinsku državu u odgovoru na aneksiju Izraela.

Izrael planira da anektira 30 procenata Zapdne obale u skladu sa bliskostočnim mirovnim planom SAD predstavljenim u januaru. Palestinci koji planiraju da osnuju svoju džravu na čitavoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom su taj plan u potpunosti odbacili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.