Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spirala nasilja na Bliskom istoku

Sveto mesto tri religije u Jerusalimu uzrok je novog talasa nasilja na Bliskom Istoku. Izraelske vlasti ne odustaju od mera bezbednosti koje su uveli. Na Zapadnoj obali su pale nove palestinske žrtve. Papa poziva na mir, UN saziva sednicu Saveta bezbednosti, a Palestinci dobijaju podršku islamskog sveta, između ostalog i Turske.

Izvor: N1

Izraelske snage bezbednosti nalaze se u podnožju onoga što Palestinci nazivaju Platoom džamija, a Jevreji Brdom hrama. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Sporni detektori metala ispred džamije Al Akse koji su pokrenuli najkrvavije sukobe u poslednjih nekoliko godina ostaju, poručuju izraelske vlasti. Neće nam ubice govoriti na koji ćemo način pretraživati ubice, kažu.

"Od početka ovih događaja održao sam niz sastanaka i procenjivao situacije sa svim sigurnosnim telima, uključujući i one na terenu. Od njih dobijamo ažuriranu procenu stanja, kao i preporuke za delovanje.i U skladu s tim, radimo odlučno i odgovorno, a to ćemo činiti i dalje kako bismo održali sigurnost", poručuju izraelske vlasti.

Postoji mogućnost da se eventualno smanji upotreba detektora, najavljuju Izraelci. Na Zapadnoj obali u petak su ubijena trojica Izraelaca, samo nekoliko sati nakon što je troje Palestinaca ubijeno u nasilju zbog spornih detektora.

"Članovi vlade i ja delimo veliku žalost porodice Solomon. Yosef, Chaya i Elad su ubijeni od zveri koju je podstakla mržnja prema Jevrejima. Snage sigurnosti deluju na terenu prema potrebi, u svakom trenutku. Teroristi će biti uništeni što je pre moguće. Takođe, preduzimamo akcije protiv onih koji podstiču na ova ubistva i onih koji ih podržavaju".

Nakon toga nove žrtve, na Zapadnoj obali. Palestinski izvori prenose da su dvojica Palestinaca poginula u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama. Zbog svega je Savet bezbednosti UN za ponedeljak sazvalo hitnu sednicu. Sazvana je na zahtev Francuske, Švedske i Egipta. A tokom obraćanja hodočasnicima na Trgu svetog Petra, papa Franjo je apelovao na mir.

 "Sa strepnjom pratim informacije o velikim napetostima i nasilju koji se u poslednjih nekoliko dana događaju u Jerusalimu. Imam potrebu da iskreno pozovem na umerenost i dijalog", poručio je papa.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pak, pozvao Izrael da omogući Palestincima da praktikuju svoju religiju.

"Želio bih još jednom da pozovem izraelsku vladu da deluje u skladu s temeljnim praksama, zakonima i temeljnim vrednostima ljudskih prava. Želeo bih da naglasim potrebu izbegavanja preduzimanja koraka koji će pojačati napetosti u regionu. Turska će nastaviti s naporima da donese mir i nastaviće da podržava borbu palestinske braće za prava, slobodu i pravdu", rekao je Erdogan.

U subotu su i iz Arapske lige upozorili Izrael da se "igra vatrom" i rizikuje veliku krizu sa arapskim i islamskim svetom. Spirala nasilja na Bliskom istoku opet je pokrenuta.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelske vlasti ne odustaju od detektora metala

Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2017

Sveto mesto tri religije u Jerusalimu uzrok je novog talasa nasilja na Bliskom Istoku. Izraelske vlasti ne odustaju od mera bezbednosti koje su uveli. Na Zapadnoj obali su pale nove palestinske žrtve. Papa poziva na mir, UN saziva sednicu Saveta bezbednosti, a Palestinci dobijaju podršku islamskog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.