Specijalni tužilac za prisluškivanje

Izvor: Danas, 16.Sep.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni tužilac za prisluškivanje

Skoplje - Katica Janeva (50) makedonskoj javnosti dosad nepoznati državni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Đevđeliji, postala je juče specijalni javni tužilac za afere "Prisluškivanje" i "Puč" koje od početka ove godine potresaju Makedoniju. Njen izbor je rezultat političkog dogovora četiri ključne makedonske političke stranke, postignutog pod budnim okom predstavnika EU i SAD.

Zakon kojim je juče, poslednjeg dana dogovorenog roka, ustanovljena funkcija specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tužioca ima status "lex specialis".


Specijalno javno tužilaštvo za gonjenje po osnovu krivičnih dela povezanih i koja proističu iz sadržaja nezakonitog praćenja komunikacija biće potpuno autonomno i fizički i kadrovski odvojeno od Državnog tužilaštva Makedonije. Janeva ima pravo na neograničen budžet i broj pomoćnika i saradnika koji odredi sama. Vlada Makedonije joj mora za najduže 35 dana obezbediti prostorije za rad, odvojene od prostorija Državnog tužilaštva, kao i potrebna finansijska sredstva. Specijalni javni tužilac za prisluškivanje neće biti pozivan na proširene kolegijume Državnog tužilaštva niti će na tim kolegijumima biti analizirana pitanja iz njegove nadležnosti.

Janevoj, dogovoreno je, moraju biti dostupni dokumenti iz svih izvora uključujući poverljive informacije i informacije koje inače nisu dostupne javnosti. Ona se, javljaju makedonski mediji, dosad nije bavila slučajevima organizovanog kriminala i korupcije nego lakšim krivičnim delima, ali je bila na obuci za borbu protiv organizovanog kriminala i mafije u Italiji i obuci u SAD.

Funkcija specijalnog javnog tužioca prestaće onog trenutka kad se završi istraga i gonjenja iz njegove nadležnosti.

Da podsetimo da je Osnovni sud u Skoplju nedavno doneo prvostepenu presudu kojom se kao dokazni materijal odbacuju materijali do kojih se došlo ovim tajnim prisluškivanjem. Komentarišući tu sudsku odluku, koja je izazvala oštre proteste makedonske opozicije, predstavnica Evropske komisije je izrazila nadu da će ceo problem biti rešen izborom specijalnog javnog tužioca.

Građani Makedonije imali su priliku da od februara ove godine pa narednih nekoliko meseci slušaju tajno snimljene razgovore državnih funkcionera i vodećih političara iz vladajućih VMRO-DPMNE i DUI kao i opozicione DPA koji ih, po oceni opozicije, terete za ozbiljna krivična dela. U maju su ostavke na svoje funkcije, a kao najviše prisluškivana lica, podneli makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar saobraćaja Mile Janakijevski i šef Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad Sašo Mijalkov. Sa emitovanjem tajno snimljenih materijala prestalo se onog trenutka kad je između aktuelne makedonske vlasti i opozicionog Socijaldemokratskog saveza dogovoreno da se aprila 2016. godine održe vanredni parlamentarni izbori koje će pripremiti prelazna vlada na čelu sa prelaznim premijerom koga će imenovati VMRO-DPMNE pošto sadašnji premijer Nikola Gruevski do kraja godine podnese ostavku.

Opozicioni Socijaldemokratski savez je tim dogovorom dobio pravo da u oktobru predloži novog makedonskog ministra policije na čije će odluke pravo veta imati zamenik koga će predložiti VMRO-DPMNE.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.