Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalci izbacivali skvotere

Amsterdam -- Holandska specijalna policija i vojska uhapsile svih 25 tzv. skvotera koji su se nelegalno uselili u tvrđavu iz XIX veka.

Skvoteri su obično mlađi ljudi koji nalaze napuštene zgrade i u njih se useljavaju. Međutim, u selu Panerden u Holandiji nekoliko skvotera uselilo se u tvrđavu iz XIX veka, koja je okružena rovom, pa su specijalci morali da izgrade privremeni most kako bi policija mogla da se probije do zamka i prekine dvodnevnu pat-poziciju.

Već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva dana policija i vojska su ispred zamka, dok su skvoteri unutra i ne žele da izađu. Na desetine policajaca, mnogi od njih u opremi za razbijanje demonstracija, opkolili su tvrđavu blizu grada Arnhema kako bi iselili skvotere, koji su tu živeli šest godina.

Vojska je upotrebila buldožere i jedan tenk kako bi prišla tvrđavi. Prvog dana opsade policija je uspela da izvuče njih 13, a juče ostalih 12.

Tvrđava je izgrađena između 1869. i 1871, a tokom II svetskog rata dodati su joj bunkeri, pa je i to otežalo prilaz.

Skvoting ima dugu istoriju u Holandiji, koja pati od hroničnog nedostatka dotiranih ili jeftinih stanova koje bi mladi sebi mogli da priušte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.