Spasavanje  migranata u italijanskim vodama

Izvor: Studio B, 02.Jan.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavanje migranata u italijanskim vodama

Pripadnici obalske straže uspeli su da preuzmu kontrolu nad trgovačkim brodom bez posade pošto su na plovilo sleteli helikopterom koji je poslat u akciju spasavanja migranata, saopštila je italijanska obalska straža.

Italijanska obalska straža će ga odvesti do italijanske luke. Na brodu "Ezadin", koji plovi pod zastavom Sijera Leonea trenutno udaljenom 60 kilometara od jugoistočne obale, nalazi se oko 450 migranata.

"Znamo da je brod krenuo iz jedne turske luke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i da ga je njegova posada napustila", rekao je portparol obalske straže Filip Marini u televizijskom intervjuu, a preneo je Rojters.

Jedna žena migrant na brodu rekla je pripadnicima obalske straže "Mi smo sami i nemamo nikoga da nam pomogne".

Brod se kretao ka obali Italije, ali mu je nestalo goriva, rekao je Marini.

Portparol obalske straže je rekao da još nije poznata nacionalnost migranata, ali da na brodu ima žene i dece.

Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" pod zastavom Moldavije s najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije.

Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada imigranata i izbeglica, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.