Španski Ustavni sud suspendovao dekret o referendumu

Izvor: 24sata, 29.Sep.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski Ustavni sud suspendovao dekret o referendumu

Ustavni sud Španije prihvatio je danas na vanrednoj plenarnoj sednici zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, čime je automatski suspendovano njihovo važenje, javile su agencije.

Na jednosatnoj sednici je učestvovalo 12 sudija Ustavnog suda pod predsedavanjem Fransiska Peresa Kobosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << a strane u sporu imaju 15 dana da Sudu predstave njihove argumente.

Vlada Marijana Rahoja zatražila je danas posle vanredne sednice od Suda da planirani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasi neustavnim.

Rojters navodi da je prihvatanjem slučaja, Sud efikasno stavio van snage katalonski zakon i dekret, budući da bi donošenje ocene moglo da potraje godinama.

Britanska agencija navodi da Katalonija učestvuje sa približno jednom petinom u privredi Španije, da ima sopstveni jezik i osobenu kulturu, a dugo se bori za širu autonomiju.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, velika većina Katalonaca želi da se održi referendum, ohrabrena "tesnim" rezultatima nedavnog referenduma u Škotskoj, navodi Rojters.

Međutim, Rahoj je danas rekao da nijedna grupa Španaca ne može da odlučuje o suverenitetu koji se tiče cele zemlje.

Katalonska vlada je, međutim, već najavila da će nastaviti sa pripremama za održavanje neobavezujućeg referenduma, čak i u slučaju sudske suspenzije.

Dok je Ustavni sud zasedao u Madridru, katalonski premijer Artur Mas u Barseloni je predstavio "belu knjigu", dokument u kom se detaljno navode koraci koje Katalonija treba da načini za slučaj nezavisnosti, izveštava Rojters.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suspendovan referendum u Kataloniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2014

Ustavni sud Španije prihvatio je danas na vanrednoj plenarnoj sednici zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma...Ovim jee automatski suspendovano njegovo važenje, javile su agencije...Na jednosatnoj sednici je učestvovalo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Španski Ustavni sud suspendovao dekret o referendumu

Izvor: Studio B, 30.Sep.2014, 09:39

Rojters navodi da je prihvatanjem slučaja, Sud efikasno stavio van snage katalonski zakon i dekret, budući da bi donošenje ocene moglo da potraje godinama...Ustavni sud Španije prihvatio je danas na vanrednoj plenarnoj sednici zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti Zakona o održavanju izjašnjavanja...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.