Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Suđenje za terorizam

Madrid -- U Madridu danas počelo suđenje tridesetorici optuženih koji su planirali da dignu u vazduh glavni sud za antiterorističke istrage.

Trideset osoba, uglavnom Alžiraca, optuženo je da su članovi terorističke organizacije koja je pripremala taj teroristički napad. Švajcarska je izručila Španiji Abderahmana Tahirija, alijas Muhameda Akrafa u aprilu 2005. godine, navodno vođu terorističke grupe.

Španske vlasti sumnjaju da je Tahiri planirao da "uleti" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Državni sud u centru Madrida kamionom u kome se nalazilo 500 kg eksploziva.

"Ovo je bila organizovana teroristička grupa, otkrivena u novembru 2003. godine, sa radikalnim islamističkim idejama, koja je zastupala ideju svetog rata, džihada, i nameravala da je sprovede u delo u Španiji na nasilan način, kao što je akcija planirana protiv Državnog suda", piše u optužnici.

Takođe se navodi da je grupa nameravala eksplozijom da ubije ljude koji rade u sudu i "unište dokumentaciju protiv mudžahedinskog bratstva".

Glavni istražitelj Fernando Grande-Marlaska je rekao da je u tom napadu moglo da pogine više od 1.000 ljudi.

Očekuje se da suđenje potraje nekoliko meseci, a državni tužilac je tražio kaznu za optužene od dve do 46 godina zatvora.

Na početku istrage, španski sudija Baltazar Garson je optužio Tahirija da je oformio grupu poznatu pod imenom "Marokanski mučenici" dok je služio kaznu u španskom zatvoru zbog prevare vezane za kreditne kartice, između 1999. i 2002. godine.

Garson je rekao da se grupa povezala sa drugim islamskim teroristima, uključujući i grupu za koju se veruje da stoji iza eksplozije voza u Madridu, kada je bilo 191 poginulih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.