Izvor: B92, 01.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: 140 kilograma eksploziva

Madrid -- Španska policija pronašla u Baskiji i Navari 140 kilograma eksploziva, što je drugi takav slučaj zaplene za samo četiri dana.

Policija u Baskiji je u stanju pripravnosti, pošto je u sredu uhapsila osmoricu članova naoružane separatističke organizacije ETA i zaplenila eksploziv i drugu opremu za pravljenje bombi. Kako je u subotu uveče saopštio ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba, uhapšeni bi mogli da budu odgovorni za 24 napada koja je ETA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršila između 2004. i 2006. godine.

U kampanji za nezavisnost Baskije, koju ETA vodi već više od 40 godina, poginulo je oko 800 ljudi.

Španska vlada pokušava da zaustavi nasilje, ali je u decembru prekinula kontakte sa ETA, pošto je ta organizacija prekršila devetomesečno primirje i u napadu na vozni park madridskog aerodroma usmrtila dvoje ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.