Izvor: B92, 25.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Socijalisti za dalje širenje EU"

Berlin -- Partija evropskih socijalista se zalaže da Evropska unija nastavi da prima nove članice i da poboljša ustavni ugovor.

U deklaraciji PES-a, grupacije socijalističkih stranaka u Evropskom parlamentu, usvojenoj povodom 50. godišnjice EU, se kaže da bi Unija trebalo da "pojača stabilnost, mir i prosperitet tako što će primiti još evropskih zemalja u svoje redove".

U najnovijem nacrtu "Berlinske deklaracije", zvaničnog dokumenta EU koji bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude usvojen danas, ne spominje se direktno dalje širenje Unije posle ulaska deset članica bivšeg istočnog bloka u protekle tri godine, već se samo uopšteno govori o "otvorenosti" te grupacije.

Takav nejasan rečnik odražava opšte prisutnu nelagodnost u zapadnoj Evropi zbog mogućeg ulaska u EU zemalja kao što su Turska, Ukrajina ili Bosna i Hercegovina, ocenjuje agencija Rojters.

Obe vodeće političke grupacije - Partija evropskih socijalista i Evropska narodna partija, čiji su se lideri sastali u Berlinu, pozvali su i na hitnu doradu Ustavnog ugovora jer je potrebna "politički jača a ne slabija Evropa, a to se ne može uraditi bez boljeg ugovora, bez dogovora o važnim ustavnim i institucionalnim pitanjima".

Usvajanje "ustavnog ugovora", odnosno ustava, iako se taj termin izbegava, trebalo bi da pripremi institucije Unije za proširenje, ali je proces zastalo od kada su ga Francuzi i Holaanđani odbacili na referendumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.