Socijalisti porazili Sarkozija

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Mar.2010, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti porazili Sarkozija

Pariz -- Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija pretrpeo je ubedljivi poraz na regionalnim izborima, uspevši da se održi na vlasti samo u Alzasu.

S druge strane, opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou, pokazali su prvi nezvanični rezultati drugog kruga glasanja.

Socijalisti i njihovi saveznici moći će, uz ovakav rezultat, da uspostave kontrolu u najmanje 20 od 22 regiona, dok je koalicija desnog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvojila 36 odsto glasova, saopštila je večeras agencija za ispitivanje javnog mnenja "Opinionvej".

Prema ovim rezultatima, krajnje desničarski Nacionalni front dobio je samo 8,7 odsto glasova na državnom nivou, ali je lidera te stranke Žana Maria Lepena, u regionu na krajnjem jugu zemlje, podržalo 25 odsto birača.

Na poraz Sarkozijevog bloka i trijumf socijalista najverovatnije su uticali i slaba ekonomija i rastuća nezaposlenost, kao i niz intriga, počevši od optužbi za nepotizam do debata o nacionalnom identitetu, koji su dodatno narušili popularnost francuskog predsednika, preneo je Rojters.

Zvanični rezultati glasanja trebalo bi da budu objavljeni kasnije večeras.

U prvom krugu regionalnih izbora 14. marta, na kojima je odziv birača bio manji od 50 odsto, Sarkozijevu Uniju za narodni pokret (UMP) takođe je ubedljivo pobedila opoziciona Socijalistička partija.

Sarkozi se uoči izbora trudio da umanji njihov značaj, nazvavši ih lokalnim pitanjem koje neće uticati na reforme, ali je, ipak, rekao da će pomno pratiti rezultate i da su "moguće neke izmene u vladi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poraz Sarkozijevog bloka na regionalnim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2010

PARIZ - Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija pretrpeo je danas ubedljivi poraz na regionalnim izborima, uspevši da se održi na vlasti samo u Alzasu, dok je opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou, pokazali su prvi nezvanični rezultati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Socijalisti porazili Sarkozijev blok

Izvor: Blic, 21.Mar.2010

Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija pretrpeo je danas ubedljivi poraz na regionalnim izborima, uspevši da se održi na vlasti samo u Alzasu, dok je opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou, pokazali su prvi nezvanični rezultati drugog...

Nastavak na Blic...

Socijalisti porazili Sarkozijev blok

Izvor: Press, 22.Mar.2010, 07:57

Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija uspeo je da se održi na vlasti samo u Alzasu, dok je u ostalim delovima zemlje pretrpeo ubedljiv poraz od opozicione Socijalističke partije, pokazali su nezvanični rezultati drugog kruga regionalnih izbora u Francuskoj ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.