Snežna oluja zahvatila Novi Zeland

Izvor: Studio B, 15.Avg.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežna oluja zahvatila Novi Zeland

Delovi Novog Zelanda od jutros su potpuno blokirani zbog snežne oluje koja je pojedinim gravodima donela sneg prvi put u nekoliko decenija, dok je zbog ledenog nevremena neprohodno više saobraćajnica, zatvoreni su aerodromi i škole i prekinuto snabdevanje

Severno ostrvo, koje zajedno sa Južnim ostrvom čini dve glavne kopnene mase Novog Zelanda, zahvatilo je najgore zimsko nevreme u poslednjih 50 godina, a stanovništvo prestonice Velingtona upozoreno je na obilne snežne padavine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Najgori vremenski uslovi trenutno su na Južnom ostrvu, gde, iako su snežne oluje češća pojava, stanovništvo još pokušava da se izbori sa nepovoljnim prilikama koje će, kako se očekuje, potrajati tokom većeg dela sedmice.

"Ljudi treba da budu spremni na najgore, što znači da se postaraju da su snabdeveni u slučaju da ne mogu da izađu iz kuća i budu bez struje i drugih sredstava", rekao je upravnik službe civilne odbrane u Velingtonu Rajan Van Šalkvik.

Aerodromi su danas zatvoreni u gradovima Krajstčerč, Danedin i Kvinstaun, na Južnom ostrvu, gde je zabeleženo minus četiri stepena Celzijusa, što je izuzetno niska temperatura za ovo područje, javio je AFP.

Glavni putevi do turističkog mesta Kvinstaun su takođe zatvoreni, a prema podacima nacionalne saobraćajne službe, još desetak glavnih puteva u zemlji je neprohodno.

U Velingtonu, Krajstčerču i na poluostrvu Koromandel na Severnom ostrvu, hiljade kuća ostale su bez električne energije, dok je na Južnom ostrvu zatvoren i veliki broj škola.

Slabljenje snežnog nevremena na Novom Zelandu očekuje se tek u četvrtak.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.