Izvor: B92, 20.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtna kazna zbog ubistva novinara

Kabul -- Sud u Avganistanu proglasio je krivim i osudio na smrt avganistanca Rezu Kana zbog ubistva četiri novinara 2001. godine.

Kan je pre toga rekao da je njegova banda radila po naređenju jednog talibanskog komandanta. Reza Kan (29) proglašen je krivim i za silovanje kasnije ubijene italijanske novinarke, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, rekao je sudija Suda za nacionalnu bezbednost Abdul Baset Bahtari.

Kan je pred istim sudom bio optužen i po posebnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužnici za ubistvo svoje žene i za upad u jedan autobus u kome je isekao uši i nos četvorici putnika. "Zločini su dokazani i u to nema sumnje", rekao je Bahtari čitajući presudu.

Četvoro novinara - snimatelj australijske televizije Hari Barton, avganistanski fotoreporter Azižulaha Haidarija iz agencije Rojters, španski novinar Hulio Fuentes lista "Mundo" i italijanska novinarka Marija Gracija iz lista "Korijere dela sera", ubijeni su 19. novembra 2001. godine u Tangi Abrišum, oko 90 kilometara istočno od Kabula.

Kan je pre čitanja presude rekao da je ubio Avganistanca koji je bio među novinarima, ali je insistirao da je mu je tako bilo naređeno i da bi, da to nije učinio, sam bio ubijen. "Ispalio sam dva metka iz pištolja i ubio sam Avganistanca", rekao je Kan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.