Izvor: Press, 06.Jul.2018, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena kazna kapetanu Draganu

Vrhovni sud smanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima, sa 15 na 13,5 godina zatvora.

Ilustracija: Thinkstock


U pravosnažnoj presudi presudi od 12. juna, koja je u petak objavljena na internet stranici Vrhovnog suda, stoji da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dve tačke optužnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci, prenosi 24sata.hr.
U ostalim delovima Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine. 

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u 1993. u Bruškoj kraj Benkovca. 

Tokom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih formacija, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. 

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vreme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar, prenosi 24sata.hr. 

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno svedočili.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.