Slovenija platila bosansku Udbu

Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija platila bosansku Udbu

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna agencija nezakonito prisluškivala fiksnu i mobilnu telefoniju prvenstveno u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Srbiji

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 1. jula – U raščišćavanju nezakonitosti koje su se proteklih godina dešavale u Slovenačkoj obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (Sova), procurelo je i da je zvanična Ljubljana ne samo (re)organizovala tajnu agenturu kolegama u Sarajevu, već je uslugu pravljenja "savremene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obaveštajne mreže" Bosne i Hercegovine – i platila. Ovo je zaključak koji proističe iz saopštenja vlade premijera Janeza Janše da je na poslednjoj sednici u junu usvojen zaključak kojim je bivši direktor Sove Drago Ferš razrešen obaveze čuvanja službene tajne.

Kako "Politika" saznaje, protiv Ferša je uveden pretkazneni postupak, a otkrivene malverzacije su u vezi sa njegom funkcijom direktora Komisije za reformu obaveštajnog sistema BiH, koju je vršio 2005. i 2006. godine. Ferš je inače već treći funkcioner iz vrha slovenačkih vlasti kome je vlada u proteklih sedam dana skinula obavezu zaštite državne tajne; prethodno je u interesu istrage ta obaveza ukinuta prethodnom direktoru Sove Iztoku Podbregaru, inače aktuelnom savetniku predsednika Janeza Drnovšeka za pitanja bezbednosti, te Janšinom prethodniku, bivšem premijeru Slovenije Antonu Ropu koji je nedavno otkrio detalje o režiranim incidentima u Piranskom zalivu, koje je uoči slovenačkih izbora u jesen 2004. organizovao tadašnji vođa opozicije Janša u dosluhu sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Što se Ferša tiče, on se našao pod lupom policijskih islednika zbog sumnje da je počinio krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Valentin Hajdinjak, portparol šefa vlade Janše, objasnio je da je Ferš oslobođen dužnosti čuvanja tajnih podataka koji se tiču finansijskog poslovanja Sove, a komentatori sve to dovode u vezu sa otkrićem više tajnih skrovišta po stambenim zgradama u prestonici, u kojima se Sova "ugnezdila" kako bi nezakonito prisluškivala fiksnu i mobilnu telefoniju na području Balkana, a prevashodno u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Srbiji, u čemu je sarađivala sa nemačkim BND-om. Dosadašnja istraga je pokazala da je glavni platiša za Sovin "crni fond" bio BND, ali i da sredstva iz tog fonda nisu korišćena samo za kupovinu ručnog sata (u vrednosti 2.000 evra) ili kupovinu avio-karte za Drnovšekove šamane iz Indije (u visini od .1000 evra), već da je značajna suma "otekla" i za pravljenje agenturne mreže za potrebe vlasti u Sarajevu.

Posebna grupa koju je formirao predsednik vlade Janez Janša na čijem je čelu ministar pravosuđa Lovro Šturm, pročešljala je Sovinu dokumentaciju i posumnjala da je Ferš odgovoran za utaju poreza, ali i za "zloupotrebu instituta registracije tajnog saradnika", prilikom "trošenja budžetskih sredstava iz posebnog fonda koja su oslobođena oporezivanja i drugih doprinosa". Vlada je u tri odluke tokom 2003, 2004. i 2005. namenila Sovi 126.300 evra za rad direktora Komisije za reformu obaveštajnog sistema BiH (u liku Draga Ferša), ali "s tom osobom nije potpisala odgovarajući ugovor, već ju je formalno registrovala kao tajnog saradnika i time omogućila da kasira pomenuti iznos u 14 rata, bez plaćanja poreza", piše u izveštaju Šturmove grupe.

Izveštaj je već poslat vrhovnoj državnoj tužiteljki Barbari Brezigar i upravi kriminalističke policije. Tako je do javnosti stigao podatak da je Slovenija u periodu 2003–2006. ne samo stvorila novu bosansku Udbu, već je za modernizaciju sarajevske agenture iz džepa slovenačkih poreskih obveznika namenila početnu sumu od oko 130.000 evra. Zagrebački "Jutarnji list" upozorava da Sova nije prisluškivala samo Sanaderovu nomenklaturu, već da je sa pograničnog brda Trdinov vrh špijunirala i Banjaluku.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 02.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.