Izvor: Politika, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloboda marincima uskršnji dar Britaniji

Britanski vojnici danas napuštaju Iran – iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio da oprašta i oslobađa svih 15 zarobljenih britanskih mornara

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je juče na konferenciji za novinare u Teheranu da će oprostiti i osloboditi 15 britanskih marinaca koji su bili zadržani u iranskom pritvoru – kao uskršnji poklon Britaniji, a potom je Iranska državna TV objavila da oslobođeni britanski marinci danas napuštaju Iran. "Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opraštanje (britanskim vojnicima) jeste poklon britanskom narodu", izjavio je juče Ahmadinežad. Iranska državna televizija i juče je prikazala zarobljene britanske marince, ali ovog puta u razgovoru sa predsednikom Ahmadinežadom u Predsedničkoj palati, nekoliko minuta pre nego što su saznali da će biti oslobođeni.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji za novinare o diplomatskoj krizi, iranski predsednik je izjavio da je petnaest uhapšenih marinaca nasilno povredilo teritorijalne vode Irana. Prethodno je pohvalio pograničnu stražu koja ih je privela, i trojicu među njima odlikovao je medaljom za hrabrost.

Iranski lider je juče održao konferenciju za novinare pošto je prethodno Golamail Hadadadel, spiker iranskog parlamenta, pozdravio na iranskom državnom vebsajtu britanske napore za pregovore o oslobađanju uhapšenih britanskih marinaca, koji su bili "prigodni".

Ali, dodao je da bi "Britanci trebalo da priznaju svoju grešku i promene svoje ponašanje od ranije".

Predsednik Ahmadinežad iskoristio je priliku da na ovoj konferenciji za novinare kritikuje invaziju na Irak koju predvode Sjedinjene Države i izraelski rat u Libanu.

Ahmedinežad je pozvao britanske vlasti da ne kažnjavaju britanske mornare jer su izjavili da su ušli na iransku teritoriju kada su i zarobljeni. Britanija je insistirala na tome da su njeni marinci bili u iračkim vodama u vreme zarobljavanja 23. marta.

Britanski premijer Toni Bler juče je zahvalio svima koji su učestvova

li u procesu oslobađanja 15 britanskih vojnika koje je Iran oslobodio iz zatočeništva. Bler je, prema saopštenju, podsetio da je Britanija tokom dvanaestodnevne krize sa uhapšenim vojnicima "primenila odmeren pristup, odlučan ali smiren, koji nije pregovarački ali ni svađalački". Istovremeno je poručio iranskom narodu da Britanija "nema zlu nameru", nego naprotiv, "poštuje Iran kao staru civilizaciju i naciju sa ponosom i uzvišenom istorijom". Britanija, istakao je Bler, "želi da mirno i kroz dijalog prevlada neslaganja koja ima" sa iranskom vladom i nada se da će u budućnosti uspeti u tome.

Blerova izjava se u diplomatskim krugovima tumači i kao neka vrsta odgovora na jučerašnju poruku iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada kada je saopštio odluku o puštanju britanskih vojnika. Ahmadinežad je tada, na konferenciji za novinare, poručio premijeru Bleru da "vodi računa i o drugim narodima i okupiranim zemljama kao i o Britaniji, a ne samo o sebi i svojim interesima".

U Britaniji je vest o oslobađanju 15 vojnika dočekana sa neskrivenim oduševljenjem i za trenutak su, na svim nivoima, od zvaničnika i običnog sveta, zaboravljene sve teške reči i nesporazumi između zvaničnog Londona i Teherana. Oslobađanje vojnika je, utisak je, dočekano ka izvesno iznenađenje pa mnogi analitičari pokušavaju da dokuče pozadinu pregovaračkog procesa koji je doveo do razrešenja krize.

Televizija "Skaj" je prvo javila da je "ključni posrednik" bila Francuska a onda je, pozivajući se na štampu u Kuvajtu, francuskoj misiji dodala i Siriju i Katar. Ambasada Sirije u Londonu je potvrdila da je Damask bio uključen u pregovarački proces sa Teheranom.
--------------------------------------------------------------------------

Buš i EU zadovoljni

Vašington, Berlin – Američki predsednik Džordž Buš i Evropska unija pozdravili su juče odluku Irana da oslobodi 15 britanskih mornara i marinaca posle 13 dana koje su proveli u zarobljeništvu zbog navodnog neovlašćenog ulaska u teritorijalne vode Irana.

Nemački ministar spoljnih poslova Valter Štajnmajer izrazio je u ime predsedavajućeg EU Nemačke zadovoljstvo zbog oslobađanja britanskih vojnika, koji bi danas trebalo da sa teheranskog aerodroma napuste Iran, i želju da će oni "uskoro moći da provedu Uskrs sa svojim porodicama".

B. Mikić –Tanjug

[objavljeno: 05.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.