Slavlje u Turskoj: Ubedljiva pobeda Erdogana FOTO

Izvor: Mondo, 24.Jun.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavlje u Turskoj: Ubedljiva pobeda Erdogana FOTO

Redžep Tajip Erdogan koji je 16 godina pobeđivao na svim izborima u Turskoj, sve je bliže tome da svu moć skoncentriše u svojim rukama. Prvi rezultati predsedničkih izbora pokazuju da ima većinu. Odziv - 80 odsto.

Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 80 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i  njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vode u izbornoj trci.

Na predsedničkim izborima Erdogan je osvojio 54,27 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Ukoliko Erdogan ostane na više od 50 odsto osvojenih glasova, on će u prvom krugu ponovo biti izabrana za predsednika Turske.

Erdoganov glavni protivkandidat iz redova opozicije, Muharem Indže, dobio je 29,9 odsto glasova.



Izvor: youtube/TRT World Now

Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 43,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,5 odsto prebrojanih glasova.

Njen saveznik, Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,52 odsto glasova, dok je glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila 21,84 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,28 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Turskoj građani su glasali na 180.065 biračkih mesta koja su zatvorena u 17.00, prenela je turska agencija Anadolija.

Turkey election: Erdogan leads in early results https://t.co/Yi0btRh80Opic.twitter.com/yEKvG98igy

— love (@CLINTONICBIRDY) June 24, 2018

Odziv birača na danas održanim predsedničkim izborima u Turskoj je 86,82 odsto, javlja državna televizija TRT.

Kako navodi, izlaznost na parlamentarnim izborima, koji se danas takođe održavaju u toj zemlji, iznosi 87 odsto, prenosi Rojters.

Na ulicama Istanbula pristalice Erdogana već slave. Pogledajte.

U Turskoj se danas prvi put istovremeno održavaju vanredni predsednički i parlamentarni izbori, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsedničkog sistema vođenja države.

Erdoganova pobeda na predsedničkim izborima će biti vrhunac njegove političke karijere.

Posle današnjih izbora na snagu će stupiti ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti.

Glasao Erdogan, najavio "demokratsku revoluciju"

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.