Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slagao Svetog arhanđela Mihaila

Slagao Svetog arhanđela Mihaila

KRUŠEVAC - Jedan od poznatijih šaljivdžija u kruševačkom kraju posle Drugog svetskog rata bio je Miodrag Jovanović Mija Mešinko, dugogodišnji direktor Hemijske industrije 'Župa'. Oko njega je uvek bilo puno radoznalaca koji su bili sigurni da će ih Mija svojim dosetkama zasmejati.

Nadimak Mešinko Mija je dobio kao dečak. Njegov otac je bio vlasnik čuvene kafane 'Musa i Marko' u kruševačkoj Staroj čaršiji. U tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kafanu su često svraćali Vlasi džambasi koji su u mešinama, na konjima, prenosili katran u Bosnu. Mija je dosta vremena provodio kod konja i mešina pa je tako dobio nadimak Mešinko.

Bio je pitomac Vojnotehničkog zavoda 'Obilićevo', a drug iz klupe bio mu je narodni heroj Miloje Zakić. Posle Drugog svetskog rata Mija je obavljao razne funkcije širom Srbije, da bi 1956. godine bio postavljen za direktora HI 'Župa'.

Pričaju da je jednom prilikom bio prilično bolestan. Ležao je na Internom odeljenju kruševačke bolnice i lekari su govorili da je 'pri kraju'. Još je bio u zrelim godinama, niti mlad, niti star, ali medicinski stručnjaci su govorili da je gotovo nemoguće da iz bolnice izađe živ.

Bilo je to vreme partijskih komiteta i sličnih institucija. Kada su lokalni funkcioneri čuli da je Mija Mešinko teško bolestan, došli su da ga obiđu. Uglavnom partijski kadrovi. Miji zaista nije bilo dobro i nije pravio uobičajene štoseve i šale. Posle posete funkcioneri su popričali sa lekarima koji su izneli svoju neveselu prognozu da Mešinko neće preživeti narednu noć.

Sutradan ujutro, odmah posle glavne vizite, gradske glavešine su se ponovo okupile u bolnici očekujući da Miju vide hladnog. Ušavši u sobu, videše Miju kako sedi na krevetu i slatko jede pasulj!

Zbunjeni funkcioneri krenuše da se raspitaju kako je preživeo prethodnu noć i kako se tako brzo oporavio.

- Ma, kakvi vaši lekari. Ne znaju oni ništa! Eto, sinoć, oko ponoći, dođe na vrata ove sobe Sveti arhanđel Mihailo, duševadnik, i lepo pita: 'Ko je od vas ovde Mija Mešinko? Došao sam da ga vodim na nebesa!' Ja ga pogledam i kažem: 'Eno, onaj u krevetu do prozora.' Uze ga Mihailo i odvede. Osta samo prazan krevet. A ja preživeh - objasnio je Mija poznanicima.

Slaviša Milenković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.