Skup podrške sekularnoj državi

Izvor: B92, 17.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup podrške sekularnoj državi

Ankara -- Više desetina hiljada ljudi okupilo se na demonstracijama u Ankari kako bi podržali sekularnu državu i osudili hapšenja osumnjičenih za zaveru protiv vlade.

Turski mediji su javili da se na demonstracijama u centru Ankare okupilo oko 150.000 osoba, organizatori tvrde da ih je 300.000, a vlasti 30.000 osoba. "Turska je laička i ostaće laička", uzvikivali su demonstranti, koji su nosili turske zastave i slike Mustafe Kemala Ataturka (1881-1938), osnivača moderne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turske i sekularne države.

Demonstracije koje je organizovalo udruženje koje neguje tekovine Ataturka, obezbeđuje oko 4.000 policajaca.

Demonstranti su iz centra Ankare otišli do mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka gde se ranije okupilo više desetina hiljada osoba iz cele Turske.

Današanje demonstracije su prve velike demonstracije od 2007. godine kada su u velikim turskim gradovima održani skupovi protiv Partije pravde i razvoja premijera Tajipa Redžepa Erdogana, čiji su koreni u islamskom pokretu.

Pristalice sekularne države optužuju Erdoganovu stranku, koja je na vlasti od novembra 2002. godine, da pokušava osnažiti uticaj religije u državi i da potkopava odvojenost države i religije.

Demonstranti su danas, takođe, osudili hapšenja intelektualaca koji se zalažu za sekularnu državu.

U okviru istrage o delovanju mreže "Ergenekon", osumnjičene da pokušava da zbaci vladu, optuženo je više od 200 osoba za navodnu zaveru protiv vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.