Škuna Sedov započela prelazak preko Atlantika

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škuna Sedov započela prelazak preko Atlantika

05.08.2012. -

Ruska škuna Sedov koja plovi oko sveta uspešno je prevladala prvu etapu od 5000 milja i počela je prelazak preko Atlantika. Put iz marokanske luke Kazablanke do Brazila dug skoro 3000 nautičkih milja jedna je od najdužih i najsloženijih u čitavom putovanju.

Prelazak preko Atlantika će trajati 23 dana. Ali to je tek početak druge, polugodišnje etape plovidbe oko sveta. Za to vreme legendarni jedrenjak Sedov će preploviti dva okena, posetiti luke Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Amerike, proći Drejkovim moreuzom pored legendarnog rta Horn, boraviti na egzotičnim ostrvima tihookeanske Polinezije i dva puta preći ekvator, rekla je u intervjuu za Glas Rusije urednik Informacionog centra prve plovidbe oko sveta škune Sedov, Ljubov Jolkina.

- Prilikom presecanja ekvatora postoji tardicija – praznik Neptuna, kada kursisti prolaze vatreno krštenje. Oni treba da dobiju diplomu Neptuna za sledeće prelaske ekvatora. Ali još je rano otkrivati sve tajne. Na palubi se sada nalazi specijalna grupa koja priprema ovaj praznik.

Dan ranije u marokanskom lučkom gradu Kazablanki na palubi jedrenjaka došlo je do smene sastava kursanata. Iz ruskog grada Murmanska stigla su 102 studenta. Novajlijama su bila data dva dana za upoznavanje sa brodom pred njegovo isplovljavanje u okean. Oni su se snašli brzo, odmah su stupili na dežurstvo i odradili dejstva za vreme školski uzbuna. Morali su i da „gore“ i da „tonu“. Ali sva iskušenja su bila savladana sa odličnom ocenom.

Ipak glavni zadatak sličnih pohoda je obuka kurista, govori rektor Murmanskog državnog tehničkog univerziteta, profesor Aleksandar Jeršov.

- Oni prolaze praksu, stiču iskustvo plovidbe, dobijaju diplome mornara, električara, mašinista. Tačnije u toku je uobičajeni proces obuke. Ali pošto je to duga etapa – 6 meseci, istovremeno se drže i predavanja.

Ukupno za vreme plovidbe oko sveta mogućnost da prođu jedinstvenu praksu na palubi jedrenjada dobija 306 polaznika ruskih univerziteta. Sedov se uputio na plovidbu 20. maja iz Sankt-Peterburga. Plovidba oko sveta je posvećena 1150. godišnjici rađanja ruske državnosti i velikim ruskim geografskim otkrićima. Za 14 meseci plovidbe jedrenjak će preći više od 45 hiljada naučitčkih milja i posetiti preko 30 luka Evrope, Azije, Afrike i Amerike. Put oko sveta će se završiti u julu 2013. godine.

Glas Rusije je informacioni sponzor putovanja oko sveta. Neposredno sa palube broda sa svim događajima vas upoznaje naš specijalni dopisnik Karina Ivaško.

Izvor: Golos Rossii, foto: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.