Izvor: B92, 29.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skrnavljenje leševa i na Kosovu?

Berlin -- Pripadnici nemačkih oružanih snaga možda su se i na Kosovu fotografisali s leševima.

Psiholog Bundesvera Horst Šu izjavio je za današnji Bild da je čak i na Kosovu video da su mladi vojnici pri ekshumacijama ili na odeljenjima za patologiju pravili fotografije koje su potom tajno razmenjivane u kasarnama, pri čemu pretpostavljeni nisu o tome ništa znali.

Nemačku od prošle sedmice potresa skandal vezan za ponašanje nemačkih vojnika u sastavu međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga u Avganistanu, a Bild danima objavljuje nove fotografije iz Avganistana na kojima vojnici Bundesvera, delom i uz vulgarne pokrete, poziraju s ljudskim lobanjama i drugim delovima ljudskog skeleta.

Špigl ocenjuje da bi čitava priča dobila novi kvalitet ako bi se ispostavilo da je i na Kosovu bilo slučajeva sličnih onima iz Avganisdtana. "U Avganistanu su za fotografisanje korišćeni skeleti, a na Kosovu mrtvi uglavnom nisu bili dugo ispod zemlje kada su leševi otkriveni", piše list.

Šu je naveo da većina vojnika na ranjavanje i smrt reaguje šokom, ali da ima pojedinaca koje to na bizaran način privlači. "Ulogu u celoj priči ima i pokušaj vojnika da se prave važni i ne bi me začudilo da se pojavi još fotografija sličnog tipa", kaže Šu.

Nemačka učestvuje u međunarodnim vojnim misijama u Avganistanu, s 2.780 vojnika, na Kosovu, 2.525 vojnika, u Bosni i Hercegovini i na rogu Afrike, a manji broj vojnika je i u Sudanu, Gruziji, Etiopiji, Eritreji, Kongu i Libanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.