Skoplje optužilo NVO da dezinformišu izbeglice

Izvor: Danas, 11.Apr.2016, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje optužilo NVO da dezinformišu izbeglice

Skoplje, Atina - - Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, dan posle sukoba policije te zemlje sa izbeglicama na granici sa Grčkom, saopštilo je juče da nevladine organizacije ohrabruju izbeglice da "ilegalno prelaze" granicu.

"Različiti izveštaji pokazuju da su aktivisti NVO ohrabrili izbeglice da ilegalno prelaze granicu. Oni su raširili letke sa netačnim informacijama, naglašavajući da će, pošto pređu grčko-makedonsku granicu, moći da nastave put ka zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Evropske unije bez bilo kakvog zadržavanja", navelo je makedonsko ministarstvo. U saopštenju se takođe navodi da se sličan incident dogodio 14. marta, "kada su stotine izbeglica pokušale ilegalno da pređu granicu". MUP u Skoplju je u međuvremenu, prenosi sajt balkaneu.com, zatražio od Grčke da "uspostavi red i poredak" na granici i u izbegličkim centrima.

Makedonija je juče, navodi FoNet, zatražila od Grčke da angažuje policiju u sprečavanju pokušaja izbeglica da pređu granicu. Šef grčke kancelarije za vezu u Skoplju, ambasador Teoharis Lalakos, u nedelju je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Atini, Skoplju uručio "dva ozbiljna demarša" zbog "neprihvatljivih incidenata" koji su se dogodili u Idomeniju. "Ambasador Lalakos je na najdirektniji način jasno poručio da je upotreba nasilja ni na kakav način ne doprinosi rešavanju izbegličkog problema i u direktnoj je suprotnosti sa odgovarajućim odredbama međunarodnog i humanitarnog prava. Konačno, on je pozvao vlasti BJRM da... pokažu pravu odgovornost, uzdržanost i ozbiljnost", objavilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

U nedelju su se makedonske snage bezbednosti sedam sati borile sa nekoliko stotina izbeglica koje su pokušavale da probiju ogradu na granici, u blizini grčkog mesta Idomeni, gde se nalazi više od 11.000 migranata, navodi FoNet. Makedonske snage bezbednosti su upotrebile suzavac i gumene metke, a medicinske službe tvrde da je oko 300 osoba zatražilo pomoć, prenosi ova agencija. Navodi se da je povređeno 14 makedonskih policajaca i devet vojnika, dok grčka policija nije intervenisala. Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Skoplje i dalje traži od Grčke "saradnju, razmenu informacija i prevenciju", kako bi se sprečili slični incidenti.

Samo 18 izbeglica je za protekla 24 sata ušlo u Grčku, saopštile su juče grčke vlasti. U Grčkoj se nalazi više od 53.000 izbeglica sa Bliskog Istoka i iz Afrike, koje žele da stignu u Zapadnu Evropu. Iz Turske je u oktobru stiglo u Grčku oko 200.000 izbeglica, navodi AP. Pošto je prošlog meseca Evropska unija postigla sporazum sa Turskom o ograničavanju dolaska broja izbeglica, ovog meseca su u Grčku stigla samo 1.704 migranta.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.