Skidanje novca sa bankomata pogledom

Izvor: Blic, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skidanje novca sa bankomata pogledom

Američki inženjeri su razradili tehnologiju pomoću koje će uskoro biti moguće da se samo pokretom očiju skida novac sa bankomata, saopšteno je u Bostonu, gde lokalni stručnjaci rade na primeni novog uređaja.

Nova tehnologija omogućiće lak i bezbedan pristup bankarskim računima, tvrde stručnjaci, uz opasku da će na taj način imaoci raznih vrsta plastičnih kreditnih kartica biti praktično zaštićeni od krađe njihovih kodova. Sada je aktiviranje vlastitog bankarskog računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kroz bankomat moguće samo pomoću ručnih operacija, tako što je za uzimanje vlastitog novca neophodno da klijent pritisne četiri dugmeta. Uzimanje novca iz bankomata je, prema vladajućoj tehnologiji, prilično rizično za imaoce računa jer uvek postoji mogućnost da to posmatraju „dežurna lica", specijalizovana za krađu bankarskih kartica, navode poznavaoci prilika.

Pronalaženje specijalnog „očnog koda" zasnovano je, u svakom pojedinačnom slučaju, na protoku za čoveka nevidljivog zračenja iz čula vida koje se programski učitava i prepoznaje. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da zbir grešaka u novom uređaju koji radi na osnovu „očnog koda" nije veći od tri odsto, što se u krugovima specijalista ocenjuje kao odličan rezultat. Eksperti smatraju da se pri aktiviranju bankarskog koda pomoću kretanja očiju može isključiti mogućnost da prestupnici dobiju ključnu informaciju za dostup u bankarski račun vlasnika, što je pri sadašnjoj tehnologiji u SAD, ali i širom sveta, veoma čest slučaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.