Sjećanje na Rome pobijene od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Avg.2021, 17:15

Sjećanje na Rome pobijene od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu

U Romskom memorijalnom centru Uštica, nedaleko od nekadašnjeg "ciganskog logora" u Jasenovcu, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Nacisti su ubili oko pola milijuna Roma, a ustaški režim njih preko 16.000, od toga 5.600 djece. Protiv zaborava romskih žrtava genocida i za jasnu zabranu ustaškog pozdrava i ikonografije, poruke su sa obilježavanja ovog dana, odnosno Samudaripena (na romskom jeziku - masovno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

U Uštici održan skup sećanja na Rome koje je pobio ustaški režim u Drugom svetskom ratu

Izvor: Danas, 02.Avg.2021

U Romskom memorijalnom centru Uštica, nedaleko od nekadašnjeg "ciganskog logora" u Jasenovcu, obeležen je Međunarodni dan sjćanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu – Samudaripen. Nacisti su ubili oko pola miliona Roma, a ustaški režim njih preko 16.000, od toga 5.600 dece.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.