Sistemi ruskog aviona normalno radili do kraja snimanja

Izvor: RTS, 08.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistemi ruskog aviona normalno radili do kraja snimanja

Svi sistemi ruskog aviona A321 normalno su radili pre nego što se snimanje crnih kutija naglo završilo, saopštio je ruski Međudržavni komitet za avijaciju (IAC), posle sprovođenja zvanične preliminarne analize traka crnih kutija.
IAC je analizirao kopiju i dešifrovao podatke iz oba rekordera podataka leta (FDR) i rekordera kokpita (CVR) aviona, javila je ruska televizija Raša tudej.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
FDR je zaustavio snimanje na nadmorskoj visini od oko 9.400 metara i "do tog momenta let je se sprovodio po planu i nije bilo informacija registrovanih na bilo kom sistemu ili mehaničkih oštećenja aviona", saopštio je taj ruski Komitet.
Juče je američki Si-En-En javio, pozivajući se na Frans 2, da su evropski istražitelji saopštili da su, na osnovu snimka razgovora iz kokpita i druge crne kutije koja beleži podatke o letu, ustanovili da eksplozija nije bila nesrećan slučaj i da u početnoj fazi leta nije bilo znakova mehaničkog kvara.
"Tokom prvih 24 minuta sve je bilo u redu, a onda je u deliću sekunde nastao prekid, nije bilo razgovora u kokpitu, što je istražitelje uverilo da se u avionu nalazila bomba", objavila je francuska televizija Frans 2.
I britanski mediji su naveli da je, verovatan, uzrok avionske nesreće u Egiptu, eksplozija unutar aviona, zbog načina na koji se prema spolja savila oplata aviona kao i da su tajne službe presekle lanac komunikacija džihadista, uz navode da su oni govorili engleskim jezikom, sa britanskim akcentom.
I egipatski i ruski zvaničnici su izrazili sumnju u tvrdnje ogranka Islamske države na Sinaju, da su oni oborili ruski avion na letu iz letovališta Šarm el Šeika ka Sankt Peterburgu sa 224 putnika i članova posade.
Rusija za 24 sata evakuisala 11.000 turista iz Egipta
U međuvremenu su Ruske vlasti u poslednja 24 sata iz Egipta evakuisale 11.000 svojih turista, izjavio je zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič, a prenela agencija RIA Novosti.
Očekuje se da će biti vraćen još veći broj turista, rekao je Dvorkovič i dodao i da će današnji dan biti još intenzivniji po tom pitanju.
"Jasno je da radnim danima nema toliko letova, pa očekujemo da će i sledećeg vikenda ponovo biti vraćen veliki broj ljudi", rekao je Dvorkovič.
Oko 80.000 Rusa ostalo je "zaglavljeno" u Egiptu, uglavnom u Hurgadi i Šarm el Šeiku, nakon što je zvanični Kremlj obustavio sve letove prema toj zemlji zbog pada ruskog aviona iznad Sinaja pre devet dana, kad je život izgubilo 224 ljudi.
Ruski turisti napuštaju Egipat bez prtljaga, koji ćem im biti dostavljen redovnim letovima, rekao je Dvorkovič. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.