Širom Crne Gore održani molebani i litije

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2020, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Crne Gore održani molebani i litije

 
Berane Crna Gora je i sinoć je složno i masovno ustala da brani svoje svetinje, uprkos sramnim najavama Javnog servisa o tome da vlada velika zagađenost vazduha, te da se ne preporučuje zadržavanje vani, prenosi IN4S U većini crnogorskih gradova, litije se održavaju svakog četvrtka i nedelje. Bijelo Polje razbilo maglu Bjelopoljci nisu htjeli da ostanu svojim kućama nego su masovno krenuli na lituju.  
 
 
 
 
Bijelo Polje Bijelo Polje
 
 
 
Na hiljade njih okupilo se kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla.
 
 
 
 
Bijelo Polje
 
 
 
 
Nakon toga uputili su se ka centru grada. Pogledajte djelić atmosfere iz Bijelog Polja.

 
 
Krst i ikone na Žabljaku
Snijega na Žabljaku je sve više i sve su niže temperature, ali stanovnici Žabljaka ne odustaju. I večeras ih je u velikom broju.
 
 
 
Žabljak
 
 
 
00:00   00:29 Berane ne odustaje!
Berane i večeras složno, hrabro i dostojanstveno šalje poruku režimu – Ne damo svetinje.
 
 
 
Berane večeras. Foto: Ivangrad
 
Stanovnici Berana, kako smo i navikli od njih, i večeras su i ogromnom broju izašli na ulice. Moleban i litiju u gradu na obali Lima služio je i predvodio vladika Joanikije.
 
 
 
Berane, 16.10 Berane
 
 
 

Mještani sela Prošćenje krenuli pješke na moleban u Mojkovcu
Nekoliko desetina mještana mojkovačkog sela Prošćenje krenuli su oko 15 sati pješke na moleban, u Hramu Hristovog roždestva u tom gradu.
Oni će se kasnije priključiti ostalim Mojkovčanima, koji će biti učesnici litije u znak neslaganja sa Zakonom o slobodi vjerosipovijesti.
 
 
 
Mojkovac, 16. januar Mojkovac, 16. januar Mojkovčani
 
 
 
U litiji je večeras bilo preko 1 000 građana.
 

Litija i u Plužinama
Nekoliko stotina građana okupilo se na litiji u Plužinama. Sa ikonama i crkvenim barjacima, stavili sz režimu do znanja da se protive sramnom Zakonu kojim bi se oduzme crkvena imovina od Mitropolije crnogorsko – primorske.
 
 
 
Plužine
 
 
 
 Ovo je 12. litija u odbrani svetinja, a gradovima je prošla rijeka ljudi koji su još jednom izrazili svoje neslaganje sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Primorje i noćas na nogama! U Herceg Novom večeras je se okupio još veći broj građana nego što je to bio slučaj prethodnog puta. Miran i dostajanstven skup iz Herceg Novog brani svoje svetinje.
 
 
 
Hercceg Novi, 16.10.
 
Pogledajte kako je bilo večeras u Herceg Novom.
 

 
 
 
 
Herceg Novi
 
 
 
Danas ranije su Tivćani počeli sa litijom koja je u 16 sati krenula od kružnog toka između Kotora i Tivta ka crkvi Svetog Save u Tivtu.
Bar piše istoriju
Barani su, takođe, i večeras u masovnom broju izašli na ulice.
 
 
 
Bar
 
 
 
 
 
 
Bar večeras IN4S
 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.