Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širak zapretio Sudanu sankcijama

Pariz -- Predsednik Francuske Žak Širak zapretio sudanskim vlastima sankcijama.

Širak je sankcijama zapretio zbog, kako je rekao, zločina protiv čovečnosti u Darfuru. "Ako se nasilje nastavi, ako se data reč ne poštuje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće imati drugog izbora nego da uvede sankcije Sudanu. Mi već radimo na tome", upozorio je Širak.

U poruci pročitanoj u Parizu na skupu koji je organizovalo francusko udruženje za Darfur, francuski lider >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je napisao: "Treba da bude učinjeno sve kako bi snage Ujedinjenih nacija i Afričke unije mogle da budu razmeštene u Darfuru."

Rezolucijom Saveta bezbednosti predviđeno je postepeno razmeštanje zajedničkih snaga Ujedinjenih nacija i Afričke unije. Te snage, koje broje 20.000 ljudi, bile bi raspoređene u Darfuru, kako bi zaustavile nasilje između pobunjenika i provladinih oružanih grupacija.

Ujedinjene nacije procenjuju da je u sukobima u poslednje četiri godine poginulo 200.000 ljudi, a da je dva miliona raseljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.