Si i Kisindžer: Nadamo se...

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si i Kisindžer: Nadamo se...

Henri Kisindžer i Si Điping među najznačajnijim zvanicama Novog ekonomskog foruma, koji se u organizaciji "Blumberg fondacije" održava u Pekingu. Si je istakao da Kina ne želi trgovinski rat, ali i da ga se ne plaši. Rodonačelnik diplomatskih odnosa SAD i Kine, Henri Kisindžer traži dodatni angažman dve stane kako bi se premostile razlike.
Peking je domaćin Novog ekonomskog foruma "Blumberg fondacije" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ekonomiji, investicijama, inovacijama i klimatskim promenama. Na forumu je 500 predstavnika vlada, kompanija i eksperata iz 60 zemalja.

Domaćin, kineski predsednik, poziva na globalnu saradnju za dobrobit čovečanstva, te ističe da Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne plaši.
Kineski lider rekao je da želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali može da uzvrati u slučaju novih sankcija.
"Inovacije su glavni zadatak savremenog doba. U novoj naučnoj revoluciji i industrijskoj transformaciji nijedna zemlja ne može biti jedini inovator ili uživati sama u svim prednostima. Kina je spremna da radi sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama u svetu kako bi korist imali svi", poručuje Si Đinping.
Na forumu američka poslovna delegacija i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer. Zahvaljući njegovom radu američka spoljna politika promenila je pravac delovanja, što je dovelo do uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom.
"Želim vam još mnogo zdravih godina života u kojima ćete nastaviti da promovišete odnose između Kine i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Si Kisindžeru.
Kisindžer, kome je 96 godina, kaže da je u poslednjih 50 godina Kinu posetio sto puta i da je svedok ogromnih promena. Ta zemlja, kaže, ima sopstvenu strategiju razvoja koja ne može da se shvati kao pretnja. Nada se da će kinesko-američki trgovinski pregovori biti uspešni.
"Vremena su se promenila, a značaj odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Kine je još izraženiji. Potrebni su dodatni napori da se pronađu rešenja za razlike i da dve zemlje nastave saradnju u raznim oblastima, koje su važne za njih i ceo svet", naglasio je Kisindžer.
Strani gosti hvale doprinos Kine svetskom miru i razvoju. Spremni su da se uključe u inicijativu "Pojas i put" koju je Si Đinping pokrenuo 2013. U Pekingu su i lideri šest glavnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih institucija. Prvi put Kristalina Georgijeva kao direktorka MMF-a, koji poklanja veliku pažnju saradnji sa Kinom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne plaši" Si Đinping na Novom ekonomskom forumu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2019

Rodonačelnik diplomatskih odnosa SAD i Kine, Henri Kisindžer traži dodatni angažman dve stane kako bi se premostile razlike...Peking je domaćin Novog ekonomskog foruma "Blumberg fondacije" o ekonomiji, investicijama, inovacijama i klimatskim promenama. Na forumu je 500 predstavnika vlada, kompanija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.