Šezdeset peta godišnjica Dana D

Izvor: RTS, 06.Jun.2009, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šezdeset peta godišnjica Dana D

Najznačajnija vojna invazija u istoriji, kojom je otvoren zapadni front u Drugom svetskom ratu, počela je na današnji dan pre 65 godina. Svečanom obeležavanju jubileja prisustvovali predsednici Francuske i SAD i britanski premijer. Kraljica Elizabeta II nije pozvana.

Danas se navršava 65. godina od savezničkog iskrcavanja u Normadiji. Dan D, 6. jun 1944. godine, označio je početak kraja Drugog svetskog rata. Operacija "Overlord", u kojoj je učestvovalo tri miliona vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavlja najznačajniju vojnu invaziju u istoriji.

Godišnjica je obeležena prigodnom ceremonijom, padobranskim skokovima i različitim manifestacijama. Najznačajniji događaj obeležavanja godišnjice odigrao se na američkom vojnom groblju u Normandiji, u blizini plaže Omaha.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je britanski princ Čarls i premijer Gordon Braun, zajedno sa predsednicima Francuske i SAD Nikolom Sarkozijem i Barakom Obamom.

Sarkozi i Obama su se saglasili da treba sprečiti Iran da ostvari svoje nuklearne ambicije i ostvariti mir na bliskom istoku koji će omogućiti postojanje dve države - izraelske i palestinske.

"Želimo mir. Želimo dijalog. Ali ne želimo da se širi nuklearno naoružanje", rekao je Sarkozi koji je sa Obamom razgovarao u Kanu.

Sarkozi je rekao da je zabrinut zbog "bezumnih izjava" iranskog predsednika Mahumuda Ahmadinedžada, dok je Obama rekao da prema Teheranu treba voditi "odlučnu diplomatiju" i da postupci Irana nisu dosledni izjavama lidera te zemlje da ne želi da poseduje nuklearno naoružanje.

"Naše dve zemlje, SAD i Fancuska, možda nikada u istoriji nisu bile ovako bliske u značajnim pitanjima", rekao je Sarkozi.

Svečanom obeležavanju iskrcavanja više od 150.000 vojnika na plaže Normadije, prisustvuje nekoliko hiljada britanskih, američkih i kanadskih veterana i njihovih potomaka.

Za Obamu godišnjica ima i lični značaj, pošto je njegov deda majci Stenli Danam, na obalu Normandije stigao šest nedelja nakon operacije "Dan D", kojom je počela jedna od ključnih bitaka za pobedu nad nacističkom Nemačkom, a Danamov rođeni brat nakon samo četiri dana.

Događaju tradicionalno svake godine prisustvuje i britanska kraljica Elizabeta II, ali joj ove godine Francuska nije uručila poziv.

Francuski zvaničnici negiraju da im je namera bila da uvrede britanskog suverena, ističući da je ceremonija francusko-američka stvar i da prema protokolu nije bilo neophodno pozvati i britansku kraljicu.

Najduži dan

Operacija "Overlord" počela je padobranskim desantom u noći 5. na 6. jun 1944. godine. Više od 20.000 američkih i britanskih padobranaca iskočilo je iz 2.395 aviona. Većina nije uspela da sleti u svoje zone zbog jake nemačke protivvazdušne odbrane.

Plaže Normandije bile su teško utvrđene, minirane i prekrivene bodljikavom žicom. Nemačka vojska je do Dana D postavila više od 6 miliona mina.

Saveznicima se u Normandiji suprotstavilo oko 850.000 vojnika Vermahta. Većina njih bili su povratnici sa istočnog fronta. Ovakva vojska bila je umorna i slabo pokretna što je omogućavalo savezničkim brodovima da topovima gađaju njihove položaje. Jednu petinu jedinica činili su zarobljeni ruski i poljski vojnici, kao i pripadnici drugih nacija.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Do ponoći 6. juna 1944. godine saveznici su uspeli da odbiju sve protivnapade i da uspostave kontrolu nad plažama omogućivši time iskrcavanje ostatka vojnika.

Bitka za Normandiju trajala je još dva meseca koliko je savezničkim snagama bilo potrebno da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i da probiju nemačku liniju fronta u Francuskoj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Godišnjica savezničke invazije

Izvor: B92, 07.Jun.2009, 00:37

Plaža Omaha, Francuska -- Američki predsednik Barak Obama odao je počast poginulima i preživelim veteranima iskrcavanja na obalu Normandije 1944. godine...Time je počela jedna od ključnih bitaka u Drugom svetskom ratu."Prijatelji i veterani, ono što ne možemo da zaboravimo - ono što ne smemo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.