Severna Koreja preti jačanjem nuklearnih kapaciteta

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja preti jačanjem nuklearnih kapaciteta

Severna Koreja saopštila da je prinudjena da ojača nuklearne kapacitete kako bi se izborila sa američkom politikom usred velikih tenzija zbog potapanja južnokorejskog broda u martu za koji Seul optužuje Pjongjang.

"Nedavni uznemirujući razvoj dogadjaja na Korejskom poluostrvu ističe potrebu Severne Koreje za jačanjem nuklearnih kapaciteta kako bi se izborila sa upornom američkom neprijateljskom politikom i vojnom pretnjom", navedeno je u saopštenju severnokorejskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << spoljnih poslova, javila je zvanična korejska Centralna novinska agencija (KCNA) iz Pjongjanga.

Upozorenje je upućeno pošto su lideri Grupe osam najrazvijenih zemalja sveta na samitu u Kanadi kritikovali Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa i osudili napad koji je doveo do potapanja broda.

Pjongjang poriče da je odgovoran za ovu nesreću u kojoj je stradalo 46 južnokorejskih mornara.

Pored toga, Severna Koreja je optužila SAD da su tokom vikenda dopremile "teško naoružanje" s južne strane mesta Panmundžom, gde je 1953. godine potpisano primirje izmedju dve zemlje nakon trogodišnjeg rata.

Taj potez je u saopštenju misije Korejske narodne armije u Panmundžomu ocenjen kao "provokacija s predumišljajem u cilju izazivanja ozbiljnog vojnog sukoba".

Severna Koreja je upozorila da će, ukoliko se ovo oružje hitno ne povuče, biti preduzete "snažne vojne protivmere".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjeverna Koreja prijeti jačanjem nuklernih kapaciteta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2010

Sjeverna Koreja je saopštila u ponedjeljak da je prinuđena ojačati nuklearne kapacitete kako bi se izborila s američkom politikom usred velikih tenzija zbog potapanja južnokorejskog broda u martu za koji Seoul optužuje Pjongjang.   "Nedavni uznemirujući razvoj dogadaja na Korejskom poluotoku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.