Severna Koreja neće da pregovara s Trampom

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2020, 14:09

Severna Koreja neće da pregovara s Trampom

Severna Koreja je ponovila danas da ne planira nastavak pregovora o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Državama, ukoliko Vašington ne odbaci "neprijateljsku" politiku prema Pjongjangu.

Zamenica ministra spoljnih poslova Čo Son Hui je time odgovorila na izjavu Džona Boltona, bivšeg savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, da će Donald Tramp možda zatražiti još jedan sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom kao "oktobarsko iznenađenje" uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << američkih predsedničkih izbora.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in koji je pomogao da 2018. godine uopšte dođe do pregovora Vašingtona i Pjongjanga, koji su prekinuti februara prošle godine, izrazio je nadu da će se Tramp i Kim sastati pre novembarskih izbora u SAD.

Pregovori su propali jer su Amerikanci odbacili severnokorejski zahtev za ukidanje većeg dela sankcija u zamenu za delimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Potom je Kim je u ovu godinu ušao s obećanjem da će ojačati nuklearnu silu Severne Koreje radi odvraćanja "gangsterskih" sankcija i pritiska SAD, a usledile su izjave da više neće biti bilateralnih sastanaka na vrhu "kojima bi se Tramp mogao hvaliti", osim ako ne da nešto krupno zauzvrat.

Neki analitičari smatraju da će Severna Koreja izbegavati pregovore sa SAD bar do tamošnjih predsedničkih izbora u novembru, nadajući se promeni vlasti u Vašingtonu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.