Severna Koreja ispalila još dve rakete kratkog dometa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja ispalila još dve rakete kratkog dometa

SEUL - Severna Koreja je danas ispalila još dve rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, javila je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na izvore iz južnokorejske vlade.

Koreja će snositi posledice

Ukoliko ne promeni "kurs" koji je izabrala, Severna Koreja će snositi posledice za nuklearnu probu, saopštio je večeras američki Stejt department, poručivši da "vrata ostaju otvorena" za razgovore o okončanju nuklearnog programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te zemlje.

Portparol Stejt departmenta Ijan Keli rekao je novinarima da američka državna sekretarka Hilari Klinton radi na tome da međunarodna zajednica prenese snažnu poruku Severnoj Koreji da će, ukoliko ne promeni kurs, "platiti" za put na kome se sad nalazi.

On je naveo da Vašington ostaje otvoren za nastavak takozvanih pregovora šest nacija (SAD, Rusije, Japana, Kine i dve Koreje) tokom kojih je Pjongjang 2005. pristao da odustane od svih svojih nuklearnih programa.

"Vrata ostaju otvorena", rekao je Keli, komentarišući mogućnost da se Severna Koreja vrati za pregovarački sto.

Ovaj potez, prema rečima jednog južnokorejskog zvaničnika, dodatno pojačava tenzije na Korejskom poluostrvu, budući da je Pjongjang juče izveo drugu nuklearnu probu i ispalio tri rakete zemlja-vazduh kratkog dometa, takođe sa istoče obale, izazvavši zabrinutost i osudu kako pojedinačnih zemalja, tako i cele međunarodne zajednice. Narodna Demokratska Republika Koreja je prethodno najavila Sjedinjenim Američkim Državama svoju nameru da izvrši nuklearnu probu, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Kako je jutros iz Vašingtona prenela južnokorejska novinska agencija Jonhap, visoki funkcioner američke administracije, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je nešto manje od sata pre nego što će juče ujutro da detonira nuklearnu napravu, Severna Koreja o tome obavestila američki Stejt dipartment.

SAD su odmah o tome obavestile vlade Japana, Južne Koreje, Kine i Rusije, i naložile svojim stručnim agencijama da "utvrde šta se dogodilo", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na sednici održanoj kasno sinoć, jednoglasno je osudio najnoviju severnokorejsku nuklearnu probu, navodeći da ona predstavlja "jasno kršenje" rezolucije usvojene 2006. godine nakon što je Pjongjang izveo svoju prvu nuklearnu probu.

"Članovi Saveta bezbednosti odlučili su da odmah počnu sa izradom rezolucije po tom pitanju", navedeno je u saopštenju izdatom nakon sednice održane iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.