Severna Koreja: Pogubljen ministar

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja: Pogubljen ministar

U Severnoj Koreji je pogubljen bivši ministar železnica, osuđen zbog eksplozije na železničkoj stanici 2004. godine kada je poginulo 160 ljudi.

Kako je javila južnokorejska agencija Jonhap, jedan vladin zvaničnik je potvrdio egzekuciju bivšeg ministra železnica Kim Jong Sama.

Eksplozija se dogodila nekoliko časova nakon što je severokorejski vođa Kim Džong Il prošao vozom kroz tu stanicu nakon iznenadnog puta u Kinu, što je dovelo do spekulacija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se radilo o pokušaju ubistva vođe od strane njegovih protivnika.

Severna Koreja je tada saopštila da je električni kabl pao na uskladišteno veoma eksplozivno đubrivo amonijum nitrat, što je dovelo do eksplozije u kojoj je poginulo 160 ljudi i ranjeno 1.300.

Pjongjang preti Seulu

Južna Koreja ponovo odbila ponudu Severne Koreje

Počeli pregovori Severne i Južne Koreje

Eksplozija je okvalifikovana kao akt sabotaže koja je imala za cilj specijalni voz severokorejskog vođe Kim Džong Ila koji se vraćao iz Kine. Ministar je optužen za curenje informacija. Maršuta puta i satnica Kimovog voza bila je dostupna jedimo obezbeđenju severokorejskog vođe i ministru železnica.

Izvori u Južnoj Koreji navode da postoji mogućnost da je smrtna kazna izvršena i nad ministrom finansija, koji je odgovoran za neuspelu reformu monete 2009. godine.

Reforma je izazvala veliko nazadovoljstvo u Severnoj Koreji jer je dovela do skoka cena i nestanka robe, što je ostavilo teške posledice na ionako osiromašenu privredu zemlje.

Ranije je bilo javljeno da je nad šefom uprave za plan i finansije severokorejske Radničke partije, Pak Nam Gijem, izvršena smrtna kazna zbog tog finansijskog promašaja u aprilu 2010. godine.

(Tanjug, foto:arhiva)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.