Šestoro mrtvih ispred američkog konzulata u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestoro mrtvih ispred američkog konzulata u Turskoj

ISTANBUL - Tri napadača i tri policajca ubijeni su u jutrošnjoj pucnjavi, za koju se sumnja da je bio teroristički napad, ispred američkog konzulata u Istanbulu, izjavio je guverner Istanbula Muamer Guler.

Guler je rekao da je razmena vatre ispred dobro čuvanog diplomatskog predstavništva trajala desetak minuta i da su dva policajca izdahnula na licu mesta, a da je treći preminuo u bolnici.

Turski ministar unutrašnjih poslova Bašir Atalaj potvrdio je u Ankari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilans napada pominjući "trojicu ubijenih terorista", ali nije precizirao da se radi o terorističkom napadu na američko predstavništvo. "Suviše je rano da bi se ustanovilo o čemu se radi. Uzimamo u obzir sve moguće tragove", zaključio je Atalaj.

Četvorica napadača su se jutros dovezli automobilom do zgrade američkog konzulata, gde su trojica izašla iz vozila i zapucala na policajce koji su uzvratili.

Četvrti napadač koji je vozio je pobegao kolima i u ovom trenutku policijski helikopteri nadleću grad u potrazi za njim, prenele su agencije.

Američki ambasador: To je teroristički napad

Jutrošnji napad ispred američkog konzulata u Istanbulu je "očigledno teroristički napad", izjavio je američki ambasador u Turskoj Ros Vilson. "Po definiciji, oružani napad na diplomatsko predstavništvo je teroristički akt", precizirao je Vilson ne komentarišući moguće motive ovog napada.

Kako je prenela Ansa, Vilson je precizirao da su Sjedinjene Američke Države zatražile od turskih vlasti da pojačaju mere bezbednosti oko američkih misija u Ankari, Istanbulu i Adani, na jugu zemlje.

U međuvremenu, guverner Istanbula Muamer Guler je izjavio da su tri mrtva napadača turske nacionalnosti.

U saopštenju predsedništva objavljenog u Ankari, predsednik Turske Abdulah Gul je "oštro" osudio jutrošnji napad ispred američkog konzulata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.