Šest stvari koje treba da znate o Džulijanu Asanžu

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje treba da znate o Džulijanu Asanžu

Jedni ga smatraju najvećim borcem za slobodu u digitalno doba, drugi digitalnim teroristom i silovateljem. Šta treba da znamo o čoveku čije se ime se pominje uz svaku priču o opasnostima digitalne komunikacije.

PORODICA: Rodio se kao Džulijan Pol Hokins u julu 1971. u Australiji, a prezime je poneo po majci, budući da su mu se roditelji razišli pre njegovog rođenja. Prezime Asanž uzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je od očuha, glumca Breta Asanža, za koga se majka preudala kada je Džulijan imao godinu dana i s kojim je imala malu pozorišnu trupu. Njegov biološki otac, antiratni aktivista Džon Šipton, veoma je angažovan u borbi za oslobađanje Asanža od svih optužbi.

HAKERISANjE: Interesovao se za kompjutere i prirodne nauke, ali je često menjao škole. Studirao je programiranje, fiziku i matematiku u rodnom Taunsvilu i Melburnu, ali nije diplomirao. Sa 16 godina (1987) osnovao je prvu hakersku grupu, a 1991. otkriven je tokom upada u servere kanadskog telekom operatera "Nortel", za šta je osuđen pet godina kasnije na kaznu od 1.200 australijskih dolara. Dobro ponašanje i komplikovano detinjstvo učinili su da kazna bude manja od očekivane.
INTERNET: Tokom devedesetih bio je izuzetno aktivan u programerskom svetu u Australiji, radio je na protokolima za internet saobraćaj koji se tek razvijao, bio je jedan od osnivača prvog internet provajdera u Australiji, ali je uporedo pokazao veliko interesovanje za bezbednost korisnika i njihove privatnosti. Već krajem devedesetih upozoravao je na mogućnost prisluškivanja i snimanja digitalne telefonije iz inostranstva, pre svega od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).
VIKILIKS: Osnovao je Vikiliks sa grupom istomišljenika 2006, a sebe je proglasio "glavnim urednikom". Cilj im je bio da objavljuju tajne dokumente koji otkrivaju nezakonite radnje koje države preduzimaju pre svega u sferi prisluškivanja i kontrole građana. Svetsku slavu sajt je stekao u novembru 2010. posle objavljivanja tajnih dokumenata američke administracije (Kejblgejt), a ispostavilo se da ih je Vikiliks dobio preko Čelsi Mening (Bredlija Meninga pre promene pola), analitičara zaposlenog u američkoj vojsci. Zbog ovih otkrića protiv Asanža je u SAD pokrenuta krivična istraga, ali formalno još nije podignuta optužnica. 

BEKSTVO: Asanž je u avgustu 2010. boravio u Švedskoj i dve žene kod kojih je prespavao optužile su ga za silovanje. Saslušan je i pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, ali je istraga ponovo pokrenuta nekoliko meseci kasnije, zapravo odmah posle "Kejblgejta". Asanž se tada nalazio u Velikoj Britaniji, a Švedska je tražila izručenje na koje on nije želeo da pristane u strahu da bi odatle odmah bio izručen SAD gde mu je pretila ozbiljna kazna. Kada je postalo jasno da će britanski sud doneti odluku o izručenju Švedskoj, Asanž je u junu 2012. pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je dobio politički azil i gde je boravio sve do aprila 2019. kada su mu nove vlasti Ekvadora ukinule azil i poništile državljanstvo koje je  u međuvremenu stekao. Britanska policija ga je uhapsila jer je bekstvom u ambasadu prekršio kauciju koju mu je sud odredio. Švedska je smesta obnovila istragu i zahtev za izručenje, a Asanž je u ekstradicionom pritvoru. Njegovi prijatelji tvrde da mu je zbog pritvorskih uslova zdravlje narušeno toliko da je životno ugrožen i zahtevaju puštanje na slobodu.
DECA: Sa 19 godina sa Terezom Dou dobio je sina Danijela koji je danas softverski inženjer. Sa Terezom se posle razvoda borio za starateljstvo nad Danijelom i u tom periodu je potpuno osedeo, prirodno je smeđokos. Veruje se da ima još dece sa drugim ženama, ali on o tome ne govori javno zbog njihove bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.