Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Segolen Roajal se okliznula

REMS - Vodeća francuska opoziciona Socijalistička partija nije uspela na dvodnevnom kongresu da izabere novog lidera, tako da konačna odluka ostaje na članovima partije koji će u četvrtak birati između tri kandidata.

Na kongresu socijalista, održanom tokom ovog vikenda u Remsu, trebalo je dogovoriti jedinstvenu strategiju i prevazići unutrašnje podele koje su stranku dovele do trećeg uzastopnog izbornog poraza protiv aktuelnog predsednika Sarkozija, pre godinu i po dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Šansa za Obrija

Segolen Roajal, koju većina smatra odgovornom za poraz socijalista na poslednjim predsedničkim izborima, nije dobila potrebnu većinu na partijskom kongresu da obnovi mandat.

Kongres socijalista bio je druga faza u izborima za stranačkog lidera. U preliminarnom delu procesa, Roajalova je osvojila 30 odsto podrške, a gradonačelnik Pariza Bertran Delanoe i bivši ministar Martin Obri (poznat kao idejni tvorac 35-časovne radne nedelje) po 25 odsto, dok je 19 procenata dobio mlađi lider levičarske struje Benoa Amon.

Trebalo je da se u Remsu oni usaglase i konsenzusom dogovore novog lidera socijalista, ali i posle maratonskih pregovora završenih posle ponoći, to se nije dogodilo.

SOCIJALISTI SVEGA 32 ODSTO

Anketa koju objavljuje Žurnal di dimanš pokazuje vrlo slabu podršku glasača socijalistima - svega 32 odsto reklo je da socijalisti imaju dobre lidere, dok 27 odsto smatra da stranka ima dobar program za zemlju.

Sukob ličnosti

Problem zbog koga grupa oko Roajalove nije uspela da obezbedi partijsku podršku za njen reizbor jeste neslaganje ostalog dela rukovodstva stranke sa stupanjem u savez sa centristima za predsedničke izbore 2012, i smanjenje partijske članarine.

Roajalova zagovara oba pristupa, dok njeni protivnici smatraju da bi socijalisti trebalo da ostanu čvrsto ukorenjeni na levici, kao i da bi smanjenje partijske članarine kompromitovalo identitet partije.

Većina analitičara ocenjuje da je suštinski problem zapravo sukob ličnosti, i da Roajalova nema podršku ostale trojice lidera, ali ni da oni međusobno ne mogu da se usaglase ko bi mogao nju da zameni.

Neminovno poniranje

Nakon jučerašnjeg neuspeha da se postigne konsenzus, članovima partije ostaje da u četvrtak glasaju za novog lidera socijalista, da naprave izbor između Roajal, Obri i Amona, pošto je gradonačelnik Delanoe odustao od trke.

Ko god bude izabran, u sadašnjim okolnostima, verovatno će odvesti stranku u četvrti uzastopni izborni poraz, ocenjuju analitičari.

Kako li ste uspeli da ZENU Martine Aubry pretvorite u muskarca Martina Obri-ja ne znam,to samo vi mozete:))

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.