Sednica SB zbog izraelskog napada

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 31.Maj.2010, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul -- Oko 15 ljudi je ubijeno kada je izraelska mornarica presrela konvoj od šest brodova, sa 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince.

Brod je krenuo iz Turske za pojas Gaze, javila je turska televizija SNN Turk, a preneo AP.

Brodovi, koje predvodi turski brod sa 600 ljudi, krenuli su juče sa zborne tačke u međunarodnim vodama kod Kipra koji je udaljen 400 kilometara od pojasa Gaze, podsetio je Rojters. Izrael je juče upozorio da će taj konvoj biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaustavljen.

Na vest o izraelskom presretanju konvoja, kako je javio AP, na desetine Turaka pokušalo je da uđe u izraelski konzulat u Istanbulu.

Oni su konzulat zasuli kamenjem, a njihov ulazak u njega sprečila je turska policija.

Izrael, koji već tri godine drži pojas Gaze u blokadi otkad je na vlast došao Hamas, ranije juče je saopštio da će sprečiti flotilu da dođe do Gaze.

Ukoliko dođe do toga, organizatori ove akcije bi mogli da budu uhapšeni i deportovani, a njihov tovar će biti konfiskovan i, eventualno, isporučen Gazi preko izraelskih kanala, izjavio je neimenovani izraelski vojni zvaničnik.

Ovu pomoć orgnizovale su propalestinske organizacije i jedna turska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Turska je uputila molbu Izraelu da propusti konvoj brodova i potvrdila da je pomoć koju prevoze humanitarna.

Izrael je već pripremio privremeni logor za aktiviste organizatore ove pomoći u obalskom gradu Ašdodu i najavio da će pomoć prvo biti pregledana, a zatim distribuirana u Gazu kanalima koje odobri ta zemlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.