Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti osuđuje Severnu Koreju

NJUJORK - Članice Saveta bezbednosti UN s pravom veta usaglasile su danas predsedničko saopštenje u kojem će osuditi Severnu Koreju zbog lansiranja rakete i pooštriti sankcije toj zemlji, rekle su diplomate.

Predstavnici zemalja s pravom veta - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije i Francuske - i Japana sastali su se nakon što je Tokio odustao od zahteva da Savet bezbednosti usvoji novu rezoluciju, najsnažniju reakciju tog tela. Predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatra se slabijom reakcijom.

U nacrtu saopštenja Severna Koreja se osuđuje zbog lansiranja rakete 5. aprila i navodi da to predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti usvojene pošto je Pjongjang sproveo nuklearna ispitivanja 2006. godine, rekle su diplomate. Ta rezolucija zabranjuje Severnoj Koreji testiranje raketa.

U danas usaglašenom predsedničkom saopštenju traži se zamrzavanje imovine kompanija i organizacija umešanih u transakcije povezane s uvozom ili izvozom raketa, nuklearnog oružja i drugog oružja masovnog uništenje, rekle su diplomate.

Kina i Rusija su odbacile novu rezoluciju za koju su se zalagale SAD. Japan je međutim insistirao na rezoluciji, a SAD su naznačile da će prihvatiti i oštro predsedničko saopštenje, rekle su diplomate.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs posle dvočasovnog sastanka rekla je da je dogovoren nacrt saopštenja i da će se kasnije danas sastati s ostalim članicama Saveta bezbednosti. "Mislimo da tekst šalje jasnu poruku", rekla je Rajs.

Severa Koreje je upozorila da će se zbog kritike iz UN povući iz pregovora o nuklearnom naoružanju u koje su uključene Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja i SAD.

Predsedničko saopštenje moraju usvojiti sve članice Saveta bezbednosti, a SAD i druge zemlje navode da je i ono poput rezolucije pravno obavezujuće.

Severna Koreja je lansirala raketu prkoseći pritisku međunarodne zajednice, a saopštila je da je time lansirala satelit. SAD, Japan i Južna Koreja navode da je Severna Koreja zapravo testirala tehnologiju za lansiranje raketa velikog dometa, što je Pjonjangu zabranjeno da čini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.