Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak o klimatskim promenama

Brisel -- Stručnjaci međuvladine grupe eksperata za klimatske promene počeli su u Briselu radni sastanak.

Oni razgovaraju o uticajima koje će globalno otopljavanje imati narednih decenija. Eksperti će se, iza zatvorenih vrata, u narednih nedelju dana posvetiti toplotnim talasima, suši, poplavama i ekstremnim klimatskim pojavama koje utiču na nivo voda, prirodnu sredinu, živi svet, poljoprivredu, zdravlje, stanište i ekonomiju.

Oko 400 delegata iz 190 zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica međuvladine grupe razgovaraće i o merama neophodnim za smanjenje negativnog uticaja klimatskih promena.

Stručnjaci će sastaviti dokument namenjen vladama i građanima, u kojem će na dvadesetak strana sažeto predstaviti izveštaj na kojem u proteklih pet godina radi više od hiljadu istraživača. Dokument će u petak biti objavljen u Briselu.

Evropski komesar za prirodnu sredinu Stavros Dimas oštro je danas kritikovao SAD kao najvećeg svetskog zagađivača i Australiju, zbog toga što te zemlje nisu ratifikovale protokol iz Kjota o smanjenju emisije gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

Dimas je još rekao da će Evropska komisija u narednih nekoliko nedelja objaviti "zelenu knjigu" o mogućim strategijama za adaptaciju na klimatske promene. U dokument će biti uvrštene i najznačajnije mere koje EU treba da donese u tom smislu.

Međuvladinu grupu eksperata za klimatske promene osnovale su Ujedinjene nacije 1988. godine.

Grupa je u februara u Parizu objavila naučnu ekspertizu u kojoj se predviđa rast prosečne temperature u svetu za dva do četiri stepena Celzijusova do 2100. godine u odnosu na početak industrijske ere.

U pojedinim delovima sveta temperatura bi mogla da poraste za 6,4 stepeni u zavisnosti od demografskih i ekonomskih prilika, kao i količini gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

U poslednjih 100 godina, prosečna temperatura na planeti, koja iznosi nešto manje od 15 stepeni Celzijusovih, porasla je za 0,7 stepeni, navodi međuvladina grupa eksperata za klimatske promene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.