Izvor: B92, 18.Nov.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastali se Obama i Mekejn

Čikago, Vašington -- Novi predsednik SAD Barak Obama i njegov protivnik na izborima Džon Mekejn dogovorili su se da udruže snage u borbi sa finansijskom krizom i drugim izazovima.

"Nadamo se da ćemo zajednički raditi u predstojećim danima i mesecima na kritičnim izazovima kao što su rešavanje finansijske krize, stvaranju nove ekonomije energije i zaštiti naše nacionalne bezbednosti", saopštili su u zajedničkoj izjavi Obama i Mekejn, posle sastanka u Čikagu, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živi novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Obama i Mekejn, formalno još uvek članovi Senata u Kongresu SAD, saopštili su da su "imali produktivan razgovor o potrebi pokretanja nove ere reforme nagomilanih poslova administracije i ljutog dvostranačja u Vašingtonu”.

Ovo bio prvi sastanak od kako je 4. novembra demokrata Obama porazio Mekejna, republikanskog senatora iz savezne države Arizona.

Obama će ući u Belu kuću 20. januara 2009. i zameniti republikanskog predsednika Džordža Buša, koji je tu proveo dva četvorogodišnja mandata.

Holder prihvatio ponudu da bude ministar pravde

Bivši zamenik Vrhovnog tužioca SAD Erik Holder prihvatio je uslovnu ponudu novoizabranog predsednika Baraka Obama da bude na čelu Sekretarijata za pravosuđe, rekao je jedan visoki član Demokratske stranke.

Pre nego što ta ponuda postane zvanična, Obamin tim želi da utvrdi da li će Holder imati podršku obe stranke u Senatu, rekao je taj demokrata.

Dok će Obama biti prvi afroamerički predsednik SAD, Holder bi bio prvi Afroamerikanac na čelu Sekretarijata za pravosuđe.

Obama želi da snažnu podršku novom ministru pravosuđa daju i demokrate i republikanaci u Senatu, kako bi zauzeo čvrst stav u "čišćenju" ministarstva, koje su potresali mnogobrojni skandali tokom predsedničkog mandata Džordža Buša.

"Znamo da ćemo imati većinu u Senatu, ali želimo da se uverimo da ćemo imati najširu moguću podršku koja će nam omogućiti da sprovedemo neophodne reforme", rekao je taj demokrata.

Holder (57) bio je zamenik Vrhovnog tužioca u administraciji predsednika Bila Klintona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.