Izvor: B92, 01.Sep.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani suvlasnici rudnika

Santjago -- Suvlasnici rudnika u San Hozeu u Čileu, u kome su zarobljena 33 rudara, saslušani su pred specijalnom istražnom komisijom.

Ta komisija pokušava da dođe do odgovora na pitanje zbog čega se rudnik urušio 5. avgusta. Akcija spasavanja se nastavlja, a pomoć je ponudila i NASA.

Ono što je najviše interesovalo istražnu komisiju jeste zbog čega je doneta odluka da se rudnik u San Hozeu otvori nedugo posle problema 11. jula.

Suvlasnici Alehandro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bon i Marčelo Kemeni pred istražnom komisijom odgovarali su i na pitanje šta su uradili na podizanju mera bezbednosti posle zatvaranja rudnika 2008. godine, zbog ugrožene bezbednosti.

"Rekli su da su svaki put kada bi se dogodila neka nesreća bili veoma uznemireni. Međutim, moje lično mišljenje je da su bili zabrinuti samo zbog manjka para. Nismo videli da su bilo šta uradili na unapređenju položaja radnika i sigurnosti rudnika", kazao je Fidel Espinoza, čileanski kongresmen.

Posle početka bušenja otvora, kroz koji bi trebalo da izađu zarobljeni rudari, inženjeri tvrde da ima pomaka.

O trenutnoj situaciji u kojoj su rudari, čileanski ministar zdravlja i stručnjaci svemirske agencije NASA razgovarali su u Santjagu. Agencija NASA ponudila je tehničku pomoć.

"Naši astronauti su takođe izolovani dosta dug vremenski period, ali situacija se ipak razlikuje", rekao je Majkl Dankan, zamenik glavnog doktora u svemirskoj agenciji NASA.

Rudari se osećaju bolje, kaže glavni doktor zadužen da prati njihovo stanje.

„Stabilizovali smo rudare i oni se oporavljaju uz bolju ishranu. Njihovo stanje biće još bolje kada počnu da jedu normalne obroke", objasnio je doktor Horhe Diaz Anej.

Spasilačka operacija bi mogla da potraje i do četiri meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.