Sarkozi, predsednik koji je razočarao Francusku

Izvor: S media, 07.Maj.2012, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi, predsednik koji je razočarao Francusku

Sarkozi je prvi predsednk koji posle Valerija Žiskara d''Estena nije uspeo da osvoji drugi mandat na položaju predsednika.

Sarkozi je pre pet godina pobedio na izborima, posle 12 godina vlasti Žaka Širaka. Mnogi u Francuskoj bili su spremni da "oproste" hiperaktivnom i ambicioznom Sarkoziju brutalnu stranu njegove ličnosti jer su očekivali da će njegova neiscrpna energija dobro služiti zemlji u doba globalizacije, naveo je AFP.

Vučić proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pobedu SNS

Đelić: Idemu u bitku za Tadićevu pobedu

Novinari slistili hranu kod Dinkića, njemu ostavili poseban slatkiš (FOTO)

Međutim, Sarkozijeva agresivnost, u kombinaciji s neispunjenim obećanjima o novim radnim mestima i ekonomskom boljitku, skupo je plaćena na izborima. Sarkozi, kontroverzni konzervativni političar, koji je sebe opisao kao "kapetana broda u srcu oluje", bio je meta kritika boraca za ljudska prava zbog svoje imigracione politike, dok je tradicionaliste ražestio svojim privatnim životom.

Kratka biografija

Rođen 28. januara 1955. godine, sin je prognanog mađarskog aristokrate i Francuskinje grčko-jevrejskog porekla.

Magistrirao je pravo 1978. godine, a 1981. godine je položio pravosudni ispit i postao član Advokatske komore. Pohađao je i magistarske studije na Institutu za političke nauke u Parizu.

U politiku je ušao mlad - mediji ističu da je postao aktivista u 19. godini, gradonačelnik u 28, poslanik u 34, ministar u 38. godini, a predsednik u 52. godini.

Le Pen: Ni Sarkozi, ni Oland

Oland novi predsednik Francuske (FOTO)

Godine 1977. izabran je za lokalnog odbornika u pariskom predgrađu Neji-sir-Sen, a od 1983. do 2002. je bio i predsednik te opštine. U dva navrata je bio poslanik u departmanu O-de-Sen. Godine 1993. postao je generalni sekretar Okupljanja za Republiku, preteče njegove Unije za narodni pokret, a 2004. je izabran za predsednika UMP.

U poslednjih 19 godina je bio ministar unutrašnjih poslova, ekonomije i komunikacija, dok 2007. nije izabran za šefa države. Tokom predsedničkog mandata je povisio granicu starosti za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine, uveo 35-časovno radno vreme, ali je izmenom poreskog sistema ohrabrio prekovremeni rad.

Na međunarodnoj pozornici, Sarkozija su često nazivali "američkim čovekom", mada se protivio ratu u Iraku.

Skandal-majstor

Novinari su mu na samom početku mandata zamerili to što je pobedu proslavio s nekima od najbogatijih Francuza u jednom od najskupljih restorana, a podrobno su izveštavali i o njegovoj odluci da svom 23-godišnjem sinu dozvoli da pokuša da preuzme kontrolu nad javnom agencijom u poslovnoj četvrti Defans u Parizu.

Ostaće zapamćen po uvredama upućenim u različitim prilikama: jednom čoveku, koji je odbio da se rukuje s njim, rekao je: "Gubi se onda, idiote jedan!", mlade delinkvente iz pariskih predgrađa nazvao je ološem, dok je afričke države uvredio rekavši da je njihova tragedija to što nikad nisu ušle u istoriju.

(Tanjug foto:Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Novinari slistili hranu kod Dinkića, njemu ostavili poseban slatkiš (FOTO)

Izvor: S media, 07.Maj.2012

Domaćini u izbornom štabu Ujedinjenih regiona Srbije (URS) potrudili su se da novinare dočekaju i u dobrom raspoloženju i sa bogatom trpezom...Koliko novca će podeliti stranke?..Vučić proglasio pobedu SNS..Đelić: Idemu u bitku za Tadićevu pobedu..U jednoj od prostorija stranke u srcu Beograda...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.